Het eten van insecten maakt je slimmer

Het eten van insecten maakt je slimmer volgens antropologen van de Washington University. We hebben we ons slimme brein te danken aan het eten van insecten aldus een artikel in National Geographic.

kapucijnaapje-insecten-etenBiologen en antropologen hadden al langer het idee dat de ontwikkeling van het brein van primaten (zoals bepaalde soorten apen en mensen) werd bevorderd door het eten van insecten. Insecten bevatten namelijk niet alleen veel gezonde vetten en voedingsmiddelen waardoor het brein kan groeien, daarnaast er is ook veel hoogwaardig denkwerk nodig om ze te pakken te krijgen. Insecten zitten meestal verstopt onder boomschors of diep weggedoken in een rotsspleet en dat maakt het lastig om dit voedsel te pakken te krijgen. Vindingrijkheid en het maken van handig gereedschap, kan allemaal bijdragen aan toenemende intelligentie bij primaten.

Bovenstaande is een heldere theorie, maar het was tot op heden nog nooit bewezen. Reden om voor onderzoekers van de Washington University (geholpen door biologen van de University of Calgary) vijf jaar lang een groep kapucijnenaapjes in Costa Rica te volgen. Deze apen zijn niet alleen gek op fruit, maar in tijden dat dit minder beschikbaar is gaan zij op vernuftige wijze ook op zoek naar voedzame insecten. Deze aapjes wisten bijvoorbeeld precies in welke takken ze smakelijke mierenkolonies konden vinden. Ook gebruikten ze andere takken als een soort gereedschap om scherpe uitsteeksels die op de rug van de lekkerste rupsen zaten af te schuren. Dit zijn allemaal voorbeelden van handelingen die hen uit noodzaak steeds slimmer maakten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *