Steeds meer insecten snacks

Steeds meer insecten snacks in de Belgische supermarkten. Nederland volgt uiteraard vanzelf, maar vooralsnog loopt België voorop. Sinds enkele weken heeft Delhaize meelwormspreads voor op de boterham en kwam Damhert met insectenburgers, insectenschnitzels en bugnuggets met buffalowormen. Ook supermarktketen Carrefour gaat nu producten met insecten aanbieden.

buggie-balls-insecten-snacksCarrefour lanceert deze maand bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen, en knapperige wasmotlarven. In deze producten zijn in vergelijking met de tot nu toe gepresenteerde producten de insecten goed zichtbaar!

Onder de naam ‘Entomofood ConBuggie’, ) een knipoog naar de term “entomofagie” worden insecten producten aangeboden die niet ‘maskeren’ dat er gehele insecten in verwerkt zijn.

“De keuze om gehele insecten te verwerken in onze producten is bewust gemaakt”, klinkt het bij Carrefour. “We hebben hiervoor gekozen, omdat dit voor ons tot een eerlijker product leidt.
Indien insecten worden gedroogd en vermalen, verdwijnt het gros van de smaak alsook de zichtbaarheid van de component insect. Wordt er dan effectief insectenmeel verwerkt in de producten of een andere meelvorm? Bij verwerking van gehele insecten, is het voor de consument duidelijk wat hij of zij zal eten en wordt er niets verborgen. Er valt ook niets te verbergen, de insecten worden op een gecontroleerde manier gekweekt en voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van Deli Ostrich (de producent, red.), die ook voor de verwerking van insecten BRC A+ gecertifieerd is.”

Buggie Balls: bitterballen met wormen
De Buggie Balls zijn kruidige aperitiefballetjes die voor 6% uit meelwormen bestaan. De wormen zijn toegevoegd vanwege structuur, textuur & crunch en geven de bugball een extra bite. De smaak van de meelwormen (lichte hazelnoot) proef je overigens bijna niet. Deze balletjes zijn met name ontwikkeld om de acceptatie van insecten als eetwaren te vergemakkelijken. Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect eten… Als je eenmaal vertrouwd bent met insecten in een verwerkt product, kan je makkelijker een stapje verder gaan, luidt de redenering.

buggie-burger-insecten-snacksBuggie Burger: deels zichtbare insecten
De Buggie Burgers zijn groentenburgers waarin hele buffalowormen zichtbaar vermengd worden. In tegenstelling tot de BuggieBalls, zijn er uiterlijk dus wél insecten zichtbaar in dit geval buffalowormen. De basis van groenten met insecten, is tot stand gekomen door een studie van de Universiteit van Wageningen, pionier in het onderzoek naar de consumptie van insecten.
Deze heeft aangetoond, dat vegetariërs meer openstaan voor de consumptie van insecten, dan echte vleeseters.

buggie-crisps-insecten-snacksBuggie Crisps: larven als nootjes
De Buggie Crisps zijn wasmotlarven in bijna hun zuiverste vorm. Afgebakken in de oven, gekruid met zout en/of paprika, kunnen we bijna spreken van een rauw product en insecten in hun puurste vorm.

Deze Crisps zijn ready to eat, de verpakking kan worden geopend en de insekten zijn klaar om gegeten te worden als aperitiefhapje of als vervanger van het borrelnootje. Ook de smaak is andermaal te vergelijken met nootjes en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als vervanger voor croutons.

Share

3 thoughts on “Steeds meer insecten snacks

 1. zou graag de buggie Crisps en – burger voor Kerst willen kopen of bestellen maar woon zélf niet in de buurt van een van de bovengenoemde winkels.
  Vriendelijke groet,
  Lily

  • Hallo Lily,

   Helaas worden deze insecten snacks ook nog niet online verkocht. Dus daar is via webwinkels nog niet aan te komen. Tot 1 januari alleen bij Jumbo Groningen en Haren.

   • Nu ook te koop Bij Albert Heijn Xl

    De meelworm bitterballen zijn pittig, en maskeren jammer genoeg de meelworm smaak.

    De wasmotlarven daarintegen zijn erg lekker, maar niet knapperig zoals wordt beweerd.

    Het is het proberen waard maar prijzig. De bitterballen en larven kosten €7,50 en echt verzadigend is het niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *