Wereld Eetbare Insectendag

Afgelopen 23 oktober werd in 17 landen voor de eerste keer de Wereld Eetbare Insectendag (WEID) georganiseerd. Er bestaat anno 2015 nog steeds geen Europees wettelijk kader dat de export van insecten reguleert. Dus hoog tijd dat er op één dag extra aandacht geschonken wordt aan het eten van insecten.

Wereld-Eetbare-InsectendagBelgië was overigens het eerste Europese land dat het consumeren van insecten officieel goedkeurde. Al in december 2013 stelde het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een lijst op van tien insectensoorten voor humane consumptie zoals bepaalde sprinkhaansoorten die legaal gegeten kunnen worden. Het goedkeuren van voedingsmiddelen is een nationale aangelegenheid, maar toch heeft ook de Europese Commissie hier wat over te zeggen.

En dat is nu net het probleem want de Europese Commissie is er nog steeds aan uit hoe hiermee om te gaan en blijft het eten van insecten in de grijze zone hangen. De Belgische chef Chris Derudder wil iets aan doen en daarom lanceerde hij eind augustus het idee van een Werelddag voor eetbare insecten. Al snel lieten een honderdtal andere entopreneurs, chefs die investeren in deze eetbare trend, van over de hele wereld van zich horen.

Europees kader
De entomochef heeft deze dag niet zomaar gekozen want volgende week buigt de Europese Commissie zich over de legalisatie van insecten als voedingsmiddel. Momenteel is er nog geen wettelijk Europees kader, en dat zorgt volgens hem voor heel wat problemen. “De Belgische voedingsinspecteurs hebben aan een aantal entomochefs de toestemming gegeven om insecten te produceren en te verkopen aan particulieren. Maar zolang de Europese Commissie geen akkoord bereikt, kunnen wij onze producten niet op grote schaal verkopen aan supermarkten.”

De algemene regel omtrent de legalisatie van voeding lijkt simpel. Alle producten die in 1997 werden gegeten, de zogenaamde traditionele voedingsmiddelen, zijn samengevat in een lijst. Producten die na 1997 hun intrede doen, de novel foods of nieuwe voeding, moeten eerst worden onderworpen aan een uitgebreide controle door Europa. Als ze veilig zijn bevonden, dan worden ze mogelijk gelegaliseerd. “Maar dat duurt jaren en is eigenlijk helemaal niet nodig”, zegt Derudder. Lees meer over de wetgeving omtrent insecten eten.

Als de Europese Commissie volgende week beslist om het eten van insecten niet te legaliseren, betekent dat volgens Derudder voor veel investeerders een ramp. “Als je in deze branche wil investeren of een zaak wil beginnen, kan je dan niet meer verder. Ook mijn idee om op grote schaal hapjes te maken, zal niet meer mogelijk zijn.” Hij benadrukt wel dat een negatief advies geen effect zal hebben op de verkoop van insecten aan particulieren, want dat werd reeds goedgekeurd door de Belgische overheid. “Het eten van insecten zal zeker niet verdwijnen, maar je kan er als bedrijf niet meer mee uitpakken of exporteren naar andere landen”, legt Derudder uit. Om dat te voorkomen, trekt Derudder vandaag met een kleine delegatie naar de Europese Commissie om een pleidooi te houden voor het opnemen van insecten in de voedingsindustrie. “Wij hopen echt dat we daar iets in beweging kunnen krijgen met onze campagne.”

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *