Waarom eten we in Nederland geen insecten?

Regelmatig krijgen we de vraag “Waarom eten we in Nederland eigenlijk geen insecten?”

In het onderstaande leuke filmpje van ‘Willem Wever’ waar Jeroen en Casper voor het eerst insecten eten wordt o.a. uitgelegd waarom we in Nederland nog niet standaard insecten op het menu hebben staan.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Kort gezegd komt het hier op neer…  Het is eigenlijk heel logisch dat wij in Europa geen insecteneters zijn en wel om twee redenen:

 1. In het westen hebben wij de overtuiging dat insecten ‘vies’ zijn. Sterker nog, van kinds af aan wordt ons aangeleerd dat insecten vies c.q. eng zijn. en dus zijn we het niet gewend om insecten te eten.
 2. Slechts 2% van alle eetbare insecten komen voor in Europa. Van de circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn leeft een kwart op het Amerikaanse continent, een kwart in Azië, bijna 40% in Afrika en zoals al aangegeven slechts 2% in Europa. M.a.w. de eetbare insecten zijn ons niet makkelijk voor handen.

Welke overtuigingen ten aanzien van insecten eten heb jij? Sta je open om deze oude overtuigingen even aan de kant te zetten en je eerste insect te verorberen? Lees hier nog even de belangrijkste drie redenen om insecten op te eten want insecten eten is duurzaam!

Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect te eten 😉

Share

6 thoughts on “Waarom eten we in Nederland geen insecten?

 1. In geval van hongersnood en een overschot, lees plaag, aan sprinkhanen, zou er toch een mogelijkheid moeten zijn om hier een voedselbron van te maken of denk ik nu te simpel?

 2. Er is een heel simpele reden (en draag mij maar een oplossing aan).
  Op een slechte dag landen er 6.000.000.000 sprinkhanen op een veld in Afrika.
  Niettemin kosten ze – op z’n goedkoopst € 0,14 PER STUK.
  Anders gezegd € 840.000,- voor een beetje sprinkhanen oprapen.
  Of nog anders, een beetje sprinkhanen-gehaktballetje is duurder dan een troy ounce goud. Zie hier, waarom geen mens er iets mee doet, want acht sprinkhanen weghappen voor een eurie is uiteraard leuk voor de borrelpraat, maar zet geen zoden aan de dijk.

  • Zodra het insecten eten algemeen geaccepteerd is kan dit meer en meer machinaal gekweekt gaan worden en zal de prijs flink omlaag gaan. Helemaal mee eens dat de prijs van bijv. Sprinkhanen nu nog te hoog ligt waardoor het nu nog een niche is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *