Tien insectensoorten voor humane consumptie

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft groen licht gegegeven voor de verkoop en de verwerking van 10 insectensoorten voor ‘humane consumptie’. Dat betekent dat we ze dus mogen opeten en verwerken in ons voedsel. (Lees meer over het verschil tussen insecten kweek voor dierlijke consumptie of voor menselijke consumptie)

Top op heden wat het gebruik van insecten in de voedselketen illegaal. Nieuwe voedingsmiddelen moesten altijd eerst een risicoanalyse ondergaan, uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Als die gunstig is en alle lidstaten geven hun fiat, dan pas mag het product in handel komen. Voor insecten werd nog nooit een aanvraag gedaan en dus mogen ze niet verkocht worden als voedselproduct in de Europese Unie.

Toch wijkt het FAVV daar nu van af! Volgens het Voedselagentschap is de huidige situatie hypocriet, omdat EU-lidstaten de insecten officieel verbieden, maar toch door de vingers zien. Ook in Nederland en België worden insecten al in ruime mate gebruikt.

Deze eetbare insecten mogen vanaf nu officieel op de menukaart:

 1. Huiskrekel – Acheta domesticus
 2. Afrikaanse treksprinkhaan – Locusta migratoria migratorioides
 3. Morioworm – Zophobas atratus morio
 4. Meelworm – Tenebrio molitor
 5. Buffaloworm – Alphitobius diaperinus
 6. Wasmotrups – Galleria mellonella
 7. Amerikaanse woestijnsprinkhaan – Schistocerca americana gregaria
 8. Bandkrekel – Gryllodes sigillatus
 9. Rups van de kleine wasmot – Achroia grisella
 10. Rups van de zijdevlinder – Bombyx mori

“Om de juridische onzekerheid weg te nemen, hebben we beslist om het in handel brengen en verwerken van bovenstaande 10 insectensoorten toe te laten”, zegt Jean-Paul Denuit van het FAVV in Het Laatste Nieuws. Deze tien insecten zijn niet toevallig gekozen, het zijn eetbare insecten soorten die al op meerdere plaatsten worden geconsumeerd, zonder dat er ooit problemen zijn gemeld.

Voor lekkere recepten met één of meerdere van deze eetbare insecten kijk even op:

Share

1 thought on “Tien insectensoorten voor humane consumptie

 1. Pingback: New rule week 15: eating insects | What about Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *