Noord-Brabant centrum voor insectenteelt

De provincie Noord-Brabant wordt het centrum voor insectenteelt. Noord-Brabant krijgt een International InsectCentre (IIC) waarvoor ruim 15 bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidspartijen in Den Bosch hun krachten.Noor-Brabant-Insecten-kweek

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Het IIC wordt een internationaal kennis- en innovatienetwerk dat zich sterk maakt voor de toepassing van insecten(larven) als eiwitrijke grondstof voor de voedingsindustrie, pharma en diervoederindustrie.

Nieuwe verwerkingsketen
Het InsectCentre wil meebouwen aan een nieuwe verwerkingsketen voor insecten. Vooral het realiseren van schaalgrootte is daarbij van belang.

Volgens de initiatiefnemers moet het mogelijk zijn om over 7 jaar met 80 grote(re) kwekerijen in Nederland een omzet van 420 miljoen euro te realiseren.

Krachtige eiwitbron
Insecten, en in het bijzonder de larven van insecten, zijn in potentie een efficiënte en krachtige eiwitbron voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie, als alternatief voor dierlijke eiwitten, zo bepleit ook de FAO in een 200 pagina tellend rapport. Het IIC speelt hierop in.

Noord-Brabant, met name het noordoosten van de provincie, kent al veel insectenkwekers en innovatieve verwerkers van eet- en verwerkbare insecten. De activiteiten van de sector sluiten bovendien aan op het provinciale voornemen om de Brabantse economie meer biobased te maken.

Insectensoorten
Er zijn in Nederland zo’n 60 soorten insecten te kweken voor menselijke consumptie zoals krekels en sprinkhanen. Wereldwijd zijn er overigens meer dan 1900 eetbare insectensoorten.

In de praktijk zijn vooral de larven van de black soldier fly, de huisvlieg en de meelworm toepasbaar voor grootschalige restroomverwerking en eiwitproductie, en dus bruikbaar voor food-, feed- en pharma-toepassingen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *