Meelworm kweken starters kit

Eerder schreven we al over het gemak van zelf meelwormen thuis kweken. Nu met Openbugfarm.com, een project dat gestart is door Tiny Farms om de ontwikkelingen in de sector op een revolutionaire manier te versnellen, is het helemaal een koud kunstje.

Openbugfarm is een online open-source platform, waar je alles kunt delen t.a.v. het kweken van insecten, om op deze manier de krachten te bundelen, waardoor de noodzakelijke innovaties gestimuleerd worden en informatie gedeeld wordt.

meelwormen-kweken-starters-kitBij openbugfarm kun je o.a. een eigen open-source meelworm starters kit kopen of zelf maken met de beschikbare blue prints. Met deze kit kun je elke 26 dagen 1 kg meelworm oogsten. De kits zijn volledig open-source, dit betekent, dat alle handleidingen om er een zelf te maken online beschikbaar zijn. Hierdoor kan iedereen een kit zelf maken en op het platform delen met anderen, wat je hebt geleerd en hoe het beter kan. Hierdoor wordt er voor een continue stimulatie gezorgd, die mogelijk weer leidt tot nieuwe innovatie.

Het concept open-source is begonnen in de wereld van de software en heeft voor menig grote innovatie gezorgd. In plaats van dat er één bedrijf alleen en “gesloten” verantwoordelijk is voor nieuwe ontwikkelingen en problemen zelf probeert op te lossen, zorgt open-source voor een verspreiding van informatie en interactie-mogelijkheden over een groot aantal gebruikers, die samen werken, waardoor de ontwikkelingen worden versneld. De gebruikers van open-source kunnen grote bedrijven zijn, maar ook indivuele personen krijgen op deze manier een kans.

Het kweken van insecten heeft op papier veel voordelen en een rooskleurige toekomst. Maar als we de productie niet verder optimaliseren, onderzoek stimuleren en deze informatie delen, zullen eetbare insecten een minimale impact hebben en zullen de vele voordelen niet tot stand komen. Er is nog een lange weg te gaan om deze sector te krijgen dáár waar we het over hebben op papier. Echter, met de kracht van open-source kan de versnelling gecreeerd worden, die we nodig hebben.

Op openbugfarm.com kun je op de wiki allerlei informatie vinden over het kweken van insecten. Hier vind je feiten over verschillende insecten, zoals de ideale temperatuur voor optimale groei. Daarnaast is er informatie beschikbaar over de huidige wetgeving (wereldwijd) omtrent eetbare insecten, je vindt er verschillende retail prijzen van over de hele wereld voor gedroogde en poedervormige insecten; tot slot is er informatie beschikbaar over de benodigde materialen om te beginnen met het kweken en zijn er interessante publicaties te vinden, relevante open-source tools, die je kunnen helpen met het digitaliseren van je kwekerij en nog meer informatie om je op weg te helpen en je een goede basis kunnen geven over de sector.

Daarnaast kun je op het forum allerlei vragen stellen aan mensen op het wereldwijde netwerk, die bezig zijn met het kweken van insecten voor menselijke en dierlijke consumptie. Hier kan informatie gedeeld worden en gediscussieerd worden over de nieuwe methodes of problemen waar iemand tegenaan loopt. Dit zijn boeren uit Indonesie, ondernemers uit Europa, onderzoekers uit de V.S. etc.

Terwijl grote bedrijven hun technologieën om voedsel te produceren vastzetten met patenten, begint er nu een nieuwe stroom van innovaters op te komen door software toe te passen om samen nieuwe technologieën te ontwikkelen. En samen zullen we in staat zijn om de nodige innovaties te bereiken, informatie te delen en deze sector verder uitbouwen.

Share

4 thoughts on “Meelworm kweken starters kit

  1. ik kweek al een jaar meelwormen in ladebakken die dan gebruikt worden als kuikenvoer – kippenvoer . Gaat best goed

  2. bij de verwerking van escargots houden we dit jaar ruim 700 kg ‘slachtafval’ over [de ingewanden van de escargots]. Dit is hoogwaardig eiwit. Heeft iemand een idee of dit, al dan niet bewerkt en/of aangevuld, een goede kweekbron zou kunnen zijn om insecten mee te kweken? En zo ja, welke insecten/larven zouden dan het meest geschikt zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *