Bugnuggets, Bugball, Bugsticks en andere insecten snacks

Bugnuggets, Bugball, Bugsticks en andere insecten snacks zijn nieuwe snacks waarin insectenmeel zit verwerkt en wat als goede vleesvervanger kan fungeren. Maskeren is één van de manieren om de mensen in Europa aan het insecten eten te krijgen.

Maskeren is in dit geval ervoor zorgen dat insecten als zodanig niet meer herkenbaar zijn in en in een produkt verwerkt zijn voor humane consumptie. Dit is bijvoorbeeld ook succesvol gebeurt met bijvoorbeeld de frikandel. Als je alle (vleesafval)ingrediënten zou zien die daarin verwerkt zitten dan lijkt dat op het eerste gezicht ook niet hele erg smakelijk. Toch eten we massaal frikandellen in Nederland omdat de ingrediënten goed gemaskeerd zijn.

Hier een overizicht waar enkele insecten snacks te koop / bestellen zijn.

Zie hieronder het filmpje waarin Marjan Peters van Venik uitlegt uitlegt dat insecten het vlees van de toekomst zijn en waar enkele voorbeelden van deze nieuwe insecten snacks worden uitgelicht

“We willen een kwaliteitssnack, we willen niet in de hoek van de frikandellen terecht komen”, zegt Marian Peters van de Venik. AIbert Heijn is ook al benaderd om insectensnacks in de supermarkt te leggen, ‘maar daar is men nog een beetje huiverig’, zegt Peters. Wat haar betreft is dat helemaal niet nodig. “Je proeft de ambachtelijkheid. Zo vies zijn ze niet, hoor”. De snacks bestaan niet puur uit insecten: de beestjes zijn erin verwerkt. Zo vormt kipgehakt de basis van de bugnugget en het bugsballetje. In de eerste snack is meelwormenpesto verwerkt en in de tweede gemalen meelworm. Amerikanen eten gefrituurde sprinkhanen. Mexicanen schuwen een knapperig handje krekels niet. De snelle happen bestaan niet uitsluitend uit insecten. Zo hebben de kwekers op basis van kippengehakt een “bugsnugget” ontwikkeld waarin meelwormenpesto is verwerkt, en een”bugsballetje” met gemalen meelwormen. Niet bij de frikandellen “We gaan voor een kwaliteitssnack, we willen niet in de hoek van de frikandellen terechtkomen”, zegt Marian Peters van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers in het Nederlandse dagblad BN/De Stem. De Verenigde Insectenkwekers hebben ook Albert Heijn benaderd “maar daar is men nog een beetje huiverig”. Volgens Marian Peters proef je in de insectensnacks de ambachtelijkheid. Ook de kookboeken De kwekers zouden het zeer op prijs stellen als insecten als voedzaam ingrediënt ook aan bod zouden komen in kookboeken. De doorsnee huisvrouw of -man weet nu niet hoe te beginnen aan 500 gram verse wormen, maar als de buurman dankzij een goed recept ermee uitpakt, zal dat navolging vinden. Zo hopen de kwekers. Bron: http://www.zita.be/nieuws/bizar/843255_binnenkort-insectensnacks-in-nederlandse-winkels.html

Insecten snacks – de snacks van de toekomst – het nieuwe eten!

In welke snacks zie je in de nabije toekomst insectenmeel verwerkt? Laat dit aans ons weten in een reactie onderaan dit bericht.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *