> Interessant > Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

schorpioen op stok
Waarom zou ik überhaupt insecten eten?

Er zijn verschillende redenen waarom je insecten zou kunnen eten. Allereerst zijn ze gewoon heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Ook zijn insecten in grote hoeveelheden te kweken en daarbij zijn ze ook nog eens duurzaam te kweken. Je hebt veel minder voer en ruimte nodig en ze stoten ook veel minder broeikasgassen uit. Wereldvriendelijk noemen we dat. Tenslotte, insecten zijn ook lekker. Probeer het maar eens!

Hoeveel en welke insecten zijn eetbaar?

Van zo’n 2.000 insecten is onderzocht dat ze eetbaar zijn. In Nederland en België zijn met name de meelworm, de buffaloworm, krekel en sprinkhaan goed verkrijgbaar.
In Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn nog veel meer verschillende soorten insecten te koop.
Lees meer over insecten die verkrijgbaar zijn in Nederland en België of kijk welke insecten in andere landen worden gegeten.

Wat zijn de meest populaire insecten om op te eten?

In België en Nederland zijn dat de meelworm, buffaloworm, krekel en sprinkhaan. Als je het over heel de wereld bekijkt, dan zijn luizen en termieten heel populair, gevolgd door sprinkhanen en rupsen.

Waar smaken insecten naar?

Ons antwoord daarop is bijna altijd: “Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes.”
Nu even zonder gekheid: Tja, hoe smaakt een garnaal? Naar garnaal. En een insect smaakt naar insect, maar die smaak is niet echt uit te leggen. Het beste is om het zelf te proberen en te ontdekken waar verschillende insecten naar smaken.
Wel kunnen we aangeven waar ze ongeveer naar smaken zodat je zelf een keuze kunt maken.

  • Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak.
  • Meelwormen smaken wat meer naar popcorn.
  • Bufallo’s juist weer wat meer naar spek.
  • Krekels hebben een nootachtige smaak.
  • Giant Water Bug is zoutig en visachtig.
  • Libellen smaken naar krab. 

Als je het toch wat spannend vindt om te proberen, begin dan met de meelworm. Die is neutraler in smaak en ziet er het spannend uit. Weet dat de meest verkochte insecten gevriesdroogd zijn. Daardoor smaken ze droog. 

Zijn er wel genoeg insecten om te eten?

Insecten zijn snel en eenvoudig te kweken. Ze vermeerderen zich in grote aantallen en daardoor kan je in korte tijd enorme hoeveelheden kweken. Er is nog wel veel onderzoek en praktijkervaring nodig om dit op professionele wijze en tegen lagere kosten te doen. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 10 professionele insectenkwekers actief, die insecten kweken die wij kunnen eten.
Omdat eetbare insecten speciaal gekweekt worden en niet in de natuur gevangen worden, kan je ze gerust eten. Je hoeft niet bang te zijn dat je hierdoor bijdraagt aan de vermindering van insecten in de natuur.

Zijn insecten wereldvriendelijk te kweken?

Een groot voordeel van het kweken van insecten als duurzame eiwitbron, is dat ze zo weinig voer nodig hebben. Het voer dat ze krijgen, zetten ze heel efficiënt om naar eiwitten. Dit komt omdat ze koudbloedig zijn en een korte levenscyclus hebben. Omdat ze weinig voedsel nodig hebben, is er ook weinig landbouwoppervlakte nodig om voedsel voor ze te produceren. Bovendien kan je insecten in kratjes of bakken kweken, waardoor je er veel in een kleine ruimte kan produceren. Dat is nog diervriendelijk ook, omdat ze elkaar dan warm houden. Insecten zijn ook wereldvriendelijk te kweken, omdat ze weinig mest produceren en vrijwel geen broeikasgassen als CO2 en methaan uitstoten. Ook de hoeveelheid uitgestoten stikstof is zeer laag bij insecten. Lekker duurzaam zo.

Zijn insecten gezond?

Insecten zijn supergezond. Ze zijn qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, kip of koe. Allereerst bevatten insecten veel eiwitten. Vaak nog meer dan kippen of koeien. Vooral de krekel is zeer eiwitrijk. Ook zitten er in insecten vitaminen die erg belangrijk zijn voor je gezondheid, zoals vitamine A, B1, B2 en zelfs vitamine D. Ook vitamine B12, die je nodig hebt voor de aanmaak van rode bloedcellen en alleen in dierlijke producten aanwezig is, vind je terug in insecten. Belangrijke en gezonde vetzuren, als linolzuur en omega 3&6, zitten er ook al in. Tel daarbij op dat ze een rijke bron zijn van ijzer, zink en calcium en je snapt waarom insecten supergezond zijn.

Zijn insecten lekker?

Insecten mogen dan gezond zijn en wereldvriendelijk gekweekt worden, maar ze moeten natuurlijk ook lekker zijn. Interessant om te weten, is dat al meer dan twee miljard mensen op deze aarde zeer regelmatig insecten eten. Dat zouden ze vast niet doen als ze niet lekker zijn. Er is ook een Italiaanse chef-kok, Carlo Cracco, die het als een uitdaging ziet om heerlijke gerechten met insecten te maken in zijn twee sterren Michelinrestaurant. Wil je het in Nederland ook proberen? Dat kan. Er is een heel aantal restaurants waar je een insectenburger kan eten. Probeer het zelf eens en ontdek hoe lekker insecten zijn.

Wie en welke culturen eten insecten?

Insecten worden in veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika gegeten. Ze staan daar vaak op het dagelijks menu. In Europa en Amerika zijn de mensen niet zo vertrouwd met het eten van insecten. Gelukkig beginnen steeds meer westerlingen over het eten van insecten na te denken. Nu nog doen.

Waarom eten we in Nederland geen insecten?

De belangrijkste reden is dat we het niet gewend zijn en het daarom ook niet durven. Het zit dus tussen onze oren. Andere redenen zijn dat het moeilijk is om insecten te kopen en dat ze duur zijn. Ook speelt de wet- en regelgeving een rol, omdat insecten nog niet gelegaliseerd zijn voor humane consumptie. Het ziet er naar uit dat dat in 2020 goed gaat komen.

Wat is er moeilijk aan insecten eten?

Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect te eten. Als je eenmaal ‘overstag’ bent en je eerste insect hebt gegeten zal je merken dat het helemaal niet vies is en dat je daarmee eigenlijk al je ‘mindbug’ hebt opgelost.
We vinden het vooral moeilijk omdat we er niet mee zijn opgegroeid en omdat we bijna altijd negatief over insecten praten. Ze zijn vies, eng en ze prikken of bijten. Als we nu beginnen om er positief over te praten, dan wordt het ook makkelijker om ze te gaan eten.

Hoe veilig is het om insecten te eten?

Als je insecten eet die je hebt besteld via een webshop is dat veilig. Wel moet je er rekening mee houden dat er voor mensen die gevoelig zijn voor schaaldieren, huistofmijten of bijen- of wespensteken er een extra gevoeligheid of allergische reactie kan optreden. Lees daarom ook altijd de allergie informatie op het potje of zakje.

Kan je allergisch zijn voor insecten?

Vrijwel elk voedingsmiddel kan voor een allergische reactie zorgen als je daar gevoelig voor bent. Het is bekend dat andere geleedpotigen zoals schaal- en/of schelpdieren (zoals garnalen, kreeft, rivierkreeftjes), ernstige allergische reacties kunnen oproepen bij gevoelige personen en dit geldt dus ook voor het eten van insecten.
Verder wordt aangeraden om voorzichtig te zijn als je allergisch bent voor huistofmijten of bijen- of wespensteken.

Zijn insecten koosjer?

In de Bijbel lees je ook over het eten van insecten. In de Thora (de eerste vijf boeken die door Mozes zijn geschreven) staat dat sprinkhanen en krekel rein zijn en dus gegeten mogen worden. Andere insecten, zoals larven van vliegen, meelwormen en andere insecten zijn onrein en mogen niet gegeten worden.

Zijn insecten halal?

In tegenstelling tot meelwormen, kunnen sprinkhanen (en krekels) ‘halal’ zijn. Belangrijke voorwaarde is dat de sprinkhanen en krekels op een halal-wijze zijn ‘geslacht’ of bereid. Bij de ‘slacht’ of bereiding moet de naam van Allah worden uitgesproken. Als dat heeft plaatsgevonden is het eten van sprinkhanen toegestaan voor moslims. Andere insecten daarentegen zoals vliegen, muskieten en wespen zijn sowieso ‘haram’ en daarom verboden om te eten.

Kunnen vegetariërs ook gewoon eten insecten?

Vegetariërs eten in de regel geen vlees. Hieronder wordt vlees van een rund en varken bedoeld, maar ook van gevogelte, vis, schaaldieren en insecten. Hou je je aan deze regel, dan moet je geen insecten eten. We weten dat er ook vegetariërs zijn die insecten toch andere dieren vinden dan koeien en varkens en daarom geen moeite hebben met het eten van insecten.

Waar kan ik eetbare insecten kopen?

Insecten zijn meestal niet in de supermarkt te vinden, al kan je ze wel eens aantreffen in de AH of Jumbo. Het beste kan je ze via een webshop kopen. Er zijn verschillende webshops. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Hoe bereid ik mijn insecten voor consumptie?

De meeste insecten koop je gevriesdroogd. Die kan je direct gebruiken. Alleen bij de sprinkhanen raden we je aan om de pootjes en de vleugels te verwijderen voor gebruikt. Aan de pootjes zitten scherpe haakjes, die in je keel kunnen blijven steken.

Kan ik mijn eigen insecten kweken?

Ja, dat kan. Het meest makkelijk is om te beginnen met de meelwormen. Lees onze tips hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe kan ik thuis zelf meelwormen kweken?

Met een paar plastic bakjes, volkorenmeel en wortels kom je al een heel eind. De meelwormen zelf kan je bij een dierenwinkel kopen. We hebben tips voor het maken van een meelwormenbak en de verzorging op een rijtje gezet in onze blog over het kweken van meelwormen. Lees daar het hele verhaal.

Wat is het verschil met insecten kweken voor humane (menselijke) consumptie versus dierlijke consumptie?

In de meeste gevallen is er weinig verschil. De kwekers moeten zorgvuldig en schoon kweken, omdat anders het kweekproces in gevaar komt. Ook het voer dat ze gebruiken moet aan kwaliteitseisen voldoen. Lees er meer over in onze blog.

Kan ik insecten eten die ik verzameld heb rondom mijn huis?

Wij zouden het niet aanraden, omdat je niet weet wat ze hebben gegeten en of ze bepaalde ziektes met zich meedragen. Maar als je een keer een sprinkhaan of mier wilt proberen, dan kan dat best.

Hoe worden de insecten gedood?

Insecten worden gedood door ze in te vriezen of te koken. Bij het invriezen gaat de stofwisseling van een insect steeds langzamer werken en nemen ze de temperatuur van de vriezer aan. Ze slapen dan in, zonder dat ze last hebben van de kou.
Als ze worden gekookt, dan zijn ze in een fractie van een seconde gedood.

Waarom is het eten van insecten duurzaam?

Het eten van insecten als alternatief voor vlees is duurzaam, omdat je voor dezelfde hoeveelheid aan eiwitten, veel minder voer en landbouwgrond nodig hebt. Ook stoten insecten vrijwel geen broeikasgassen en stikstof uit. Lees er meer over op onze pagina #wereldvriendelijk.

Is het waar dat we insecten en spinnen eten in onze slaap?

Nee, gelukkig niet. Het is een broodje-aapverhaal. Normaal zal een spin of insect niet in je mond kruipen. Natuurlijk kan het wel een keertje per ongeluk gebeuren, maar dat gebeurt maar zelden. Lees ook onze blog.

Wat betekent entomofagie?

Het eten van insecten wordt wel ‘entomofagie’ genoemd. Het woord komt uit het Grieks, waarbij het een samenvoeging is van insect en eten. Het kan ook duidende op voedingsmiddelen op basis van insecten.
Opmerkelijk is dat het woord niet terug te vinden is de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie. Op Woorden.org is de term entomofagie wel terug te vinden.

Stel een vraag

Bestellingen

Volg ons