Eetbare insecten

Eetbare insecten. Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron.

Eetbare insectenVan de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïne gehalte heeft van slechts 10%.

Insecten die als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven, wormen en kakkerlakken. In sommige landen zoals Thailand vindt ook consumptie plaats van dieren zoals spinnen, schorpioenen en duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan, waarna ze worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle eetbare insecten. Hieronder een overzicht van enkele van de meest gegeten insecten:

 

Agave worm

Ook wel bekend als de maguey worm, deze larven beide afkomstig van de Hypopta agavis mot of de Aegiale hesperiaris worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico, worden ze ook gegeten als onderdeel van een maaltijd. Ze zijn zeer voedzaam.

Mieren

Er zijn verschillende soorten mieren die worden gegeten: Carpenter mieren, blad-cutter mieren, honeypot mieren en zelfs citroenmieren. In Australië eten de Aboriginals honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda’s. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.

Bamboe worm

Wordt vaak gebakken gegeten in Thailand, ze zijn de larven van de Grass-Moth. Ze eten hun weg door bamboe voor hun metamorfose.

Bijen

Bijenlarven worden in veel culturen gewaardeerd als smakelijk hapje. Denk er eens over na, alles wat de bijen eten is royal jelly, stuifmeel en honing! De larven, als gebakken in boter, met de smaak van mushroomy spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, vaak geroosterd (geroosterd bij!) En worden vervolgens vermalen tot een voedzame bloem. In China worden de grondbijen gebruikt als een remedie tegen een zere keel.

Cicada

Periodieke cicaden, voornamelijk in het oosten van de Verenigde Staten, leven zo’n 17 jaar onder de grond voordat ze opkomen, vervellen en volwassen zijn. Net nadat ze vervellen hebben ze zachte, sappige lichamen en wordt er gezegd dat ze zeer mals en lekker zijn. Verschillende soorten van de cicade worden ook gegeten in veel Aziatische landen, zoals Japan, Thailand en Maleisië. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.

Kakkerlak

Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.

Krekel

Deze worden gebakken, gekookt, en geroosterd gegeten. Ze behoren tot de top 10 van eetbare insecten. Ze worden gegeten in Mexico, Thailand, Cambodja, maar ook gekweekt in Nederland en zijn hier ook te koop.

Meelworm

Meelwormen zijn overal te vinden waar er een maaltijd is! Zij zijn de larve van de meelkever. Ze worden gekookt, gebakken, geroosterd of gebakken bereid en hebben de smaak van nootachtige garnalen.

Zijden worm

Een populair gerecht in Korea. Deze staat bekend als Bon Daegi. Ze zijn een eetbaar bijproduct van het zijde-oogst proces.

Schorpioen

U ziet deze vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken naar de soft-shell crab. Koop deze (en dat geldt voor de meeste insecten) alleen als ze gekweekt zijn voor menselijke consumptie. Voor verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten.

Wasmot worm

Oftewel de larven van de wasmot. Deze wormen zijn de parasieten van de bijenkorven. In gevangenschap worden ze gevoed op een dieet van zemelen en honing. Geroosterde of gebakken, ze smaken als een kruising tussen een pijnboompit en een Enoki paddenstoel. Ze zijn rijk aan essentiële vetzuren.

Neushoornkever

Neushoornkevers behoren tot de grootste van alle kever soorten. De mannelijke cheetles gebruiken hun hoeden in paring gevechten tegen andere mannetjes. Rhinoceros kevers zijn ook een van de sterkste dieren op de planeet in relatie tot hun eigen grootte. Ze kunnen tillen tot 850 keer hun eigen gewicht. Neushoornkevers zijn het meest voorkomende aan het einde van het regenseizoen wanneer sommige worden gevangen, verzameld en gebruikt als een eiwit rijke bron van voedsel.  Lekker indien ze zijn met Thaise kruiden (citroengras, limoen blad, galanga en knoflook). Een beetje zout en sojasaus toevoegen.

Giant Water Bug

Dit insect -dat lijkt op een kakkerlak- zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje en in zijn geheel opgegeten of gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.

Libelle

Libellen worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!

Tarantula’s

Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.

Eetbare insecten bestellen / online kopen

Hier kan je zien waar je enkele van deze eetbare insecten (online) kan bestellen / kopen, zodat je deze thuis kunt gaan koken om lekkere insecten gerechten te bereiden. Inspiratie nodig? Klik hier voor lekkere insecten recepten.Share

31 thoughts on “Eetbare insecten

 1. laatst ijs met insecten gegeten, wat is daar het nut van??? die insecten kunnen er dan netzogoed niet inzitten, dan is het ijs nog lekkerder ook. Vind het maar helemaal niks.

  • Het nut ervan zal ik uitleggen. Denk maar aan de koe. Een koe heeft gras nodig om te overleven. Een dier als een kakkerlak heeft veel minder ruimte en voedsel nodig om te overleven. Zo is het efficiënter insecten te eten! Bovendien zitten insecten vol eiwitten aangezien het reducenten zijn.

   • Hou hierbij ook rekening dat een koe warmbloedig is en dus voedsel nodig heeft om zijn lichaamstemperatuur op de juiste temperatuur te houden. Een insect is koudbloedig en gebruikt zijn eten dus niet voor het warm houden van zichzelf.

 2. ik vind het allemaal echt lekker,enkel de vogelspin krijg ik niet binnen….het zit allemaal tussen onze oren of hoe we zijn opgevoed. smakelijk !!

 3. Ik heb tot nu toe alleen de gevriesdroogde insecten gegeten. Smaakt echt nergens naar. Zonde van mn geld, want om een beetje vol te raken heb je wel wat sprinkhanen nodig. Ik wil graag eens verse proberen. Kan ik die uit de dierenwinkel (levend) gewoon eten? Dus eerst in de vriezer, dan vleugels en pootjes er af en dan in de hete arachideolie…?

 4. Vandaag meelwormen. Krekels en sprinkhanen gegeten. Erg smakelijk. Een noten smaak .best te vergelijken met walnoot . Zeker een vervolg.

 5. Weet iemand of je de larven van de snuitkever ook kunt eten? Ik heb een flinke dosis verse hazelnoten geplukt (of eigenlijk lambertusnoten) en ongeveer de kwart van de noten bevat een larve, voor zover ik begrijp die van de snuitkever. Ze zien er niet precies smakelijk uit, maar het zou mooi zijn als ze bijv. gebakken lekker smaken, zodat dit kwart van de oogst niet als verpest hoeft te worden beschouwd. Iemand enig idee of ervaring?

 6. Tè zielig, we gaan toch ook geen mensen kweken! En die kleine insecten worden LEVEND gebakken. Medelijden met die arme beestjes… En ja, ik ben vegetarisch. Ik overleef zonder vlees. Dus dat zou iedereen moeten kunnen. Ook niet slecht voor het millieu en derest. Geef een insect ook een gewoon leven en laat hem door vogels in de natuur opgegeten worden.

  • Nou.. levend.. Veel producenten van eetbare insecten ‘slachten’ de wurmpjes met een twee traps aanpak. Eerst naar een temperatuur brengen waarbij de insecten in een natuurlijke staat van winterslaap komen. Vervolgens worden de insecten naar diepvriestemperatuur gebracht waardoor ze stoppen met leven. Insecten slapen dus in bij deze temperaturen, net zoals in de winter gebeurt.

   Wij mensen spiegelen graag onze eigen gevoelens op andere levende wezens, door ons ontwikkelde inlevingsvermogen. Bij zoogdieren is dit in zekere mate terecht, omdat zij net als ons bepaalde gevoelens ervaren zoals stress, angst en pijn. Bij insecten ligt dit net even anders.

   Nu heeft ieder recht op zijn standpunt en het zielig vinden maakt u menselijk, maar objectief gezien ben ik het niet helemaal met u eens.

   Overigens, mensenvlees schijnt naar varkensvlees te smaken, dus de toegevoegde waarde van grootschalige mensenkweek zie ik niet zo.

 7. Ik ben er wel voor te vinden. Ik ga eens meelwormen uitproberen. Ik heb ook al Nederlandse bosmieren gegeten. Smaakt naar bessen.

 8. eten van insecten is nog altijd een taboe in Nederland.. zonde want insecten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar geven ook een belangrijke bijvoeding voor sporters. bevat namelijk veel proteïnen. meelwormen kan je kopen bij een dierenwinkel, en zijn makkelijk zelf te kweken. (goedkope oplossing)

   • Dieren voeding is ook niet voor mensen gericht deze worden anders gekweekt. De insecten voor de mensen hebben een zwaardere wetgeving en daarom zijn ze dus duurder en moeilijker te verkrijgen

 9. graag zou ik insekten eten .
  sprinkhanen .meelwormen ..buffelowormen .

  maar waar kan ik dus die eetbare insekten kopen ..

  kan ik die insekten eten die bestemt zijn voor reptielen dus uit een dierenwinkel ??

  • De insecten die je online kunt kopen voor reptielen, kan de mens zelf ook gewoon tot zich nemen.

   Heb ik zelf ook wel eens gedaan.
   Sprinkhaan heel even in het hete vet dompelen en dan eten is het lekkerst, met misschien wat saus.

   Grt

   • wat is vies aan insekten eten,
    de wereld verander,maar klimaat,uitstoot en diverse dingen zoals,filtering door zon waar bij word afgestoten naar aarde toe,water met vervuiling zou verdampen,maar komt in wolk en komt ergens anders neer als regen.
    Grondvervuiling,oftewel noemend grondwater
    vervuiling waarom zouden insekten eten dan goed zijn,de meste laren,cocoons komen uit aarde ,wie zegt niet dat zij al een percentage of percentages aan ziektes kunnen crieeren in menselijk lichaam,lees eerst ens over vervuiling ,klimaat en kom zelf tot een conclusie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *