Kan jij koken met insecten

Kan jij koken met insecten en ben jij tussen de 3 en 12 jaar? Dan is Warner Bros. International Television Production op zoek naar jou!

Momenteel is Warner Bros. druk aan het casten voor een nieuw televisieprogramma voor RTL 4: Little Big Stars. In dit televisieprogramma zijn de kinderen in dit programma de ster van de avond. Ze mogen optreden voor een groot publiek in de studio en laten zien waar ze heel goed in zijn. De presentator van het programma is er om de kinderen te begeleiden, met ze in gesprek te gaan en ze op hun gemak te stellen. Humor is een belangrijk element en komt altijd ten goede van het kind. Ook niet geheel onbelangrijk; er zit geen wedstrijdelement in dit programma.

Om een idee te krijgen, een linkje van de Amerikaanse Little Big Stars met Steve Harvey: https://www.youtube.com/watch?v=32ZHP8ACrR8 Nu zijn we op zoek naar een kind tussen de 3 en 12 jaar dat kan koken met insecten. Of ons daar veel over kan vertellen. Ons netwerk is niet zo groot, ik hoop dat u mij misschien verder zou kunnen helpen?

Misschien belangrijk erbij te vermelden dat je je nog zo’n 3 weken op kunt geven om deel te nemen aan Little Big Stars het nieuwe televisieprogramma voor RTL 4 via dit mailadres

Share

Internationaal insectencongres

Internationaal insectencongres. Op 8 december 2016, vond het derde internationale insectencongres plaats. Ditmaal op ‘the place to be’ de campus van de Wageningen Universiteit. Op het congres dat door het International Insect Centre was georganiseerd, waren zo’n 50 bezoekers afgekomen. Naast een aantal bezoekers uit Nederland, waren er veel andere nationaliteiten vertegenwoordigd. Dat was mooi om te zien en leverde soms ook bijzondere discussies of vragen op.

Na het welkomstwoord van Marian Peters Van NGN, hield prof. Joop van Loon (Wageningen Universiteit) een referaat over insecten. Wat zijn het nu voor beestjes en wat doen ze op deze aarde? Een van zijn belangrijkste boodschappen was dat insecten voedsel zeer efficiënt omzetten naar (dierlijke) eiwitten en zo een waardevolle bron van eiwitten zijn voor veel andere dieren, maar ook voor ons mensen.

Wetgeving
Dr. Ine van der Fels-Klerx (RIKILT Wageningen) ging vervolgens in op de regels die er zijn op het gebied van veilige productie van insecten voor zowel de food als feed. Het lastige punt nu is dat de wetgeving achter loopt bij de huidige ontwikkelingen en de autoriteiten vaak worstelen hoe ze nu de bestaande wetten moeten toepassen op insectenkweek. Algemene regels dat voedsel in een veilige omgeving gekweekt moet worden en dat het traceerbaar moet zijn, gelden ook voor de insecten kweek. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de wetgeving op punten aan te passen, zodat er meer duidelijkheid komt.

Productie
Naast de productie voor menselijke consumptie (food), worden insecten ook gekweekt voor andere dieren (feed). Insecten zijn een goede voedingsbron voor vissen, kippen, maar ook voor varkens. Op dit moment is het voeren van levende insecten toegestaan voor vissen, maar nog niet voor kippen en andere dieren. Dat gaat wel veranderen. Dr. Marinus van Krimpen (Wageningen Universiteit) lichtte dit in zijn verhaal verder toe. Het verhaal kreeg extra zeggingskracht, doordat vandaag een publicatie van de ABN-AMRO bank in het nieuws kwam, waarin de bank aangaf dat zij op het vlak van insecten voor de feed een zeer grote marktgroei verwachten. Als insecten grotendeels op waardevolle groenafvalstromen gekweekt kunnen worden, zou hiermee de import van soja beperkt kunnen worden en krijg je een nuttig hergebruik van groenafval. Belangrijke vragen zijn dan of dit alles voedselveilig kan plaatsvinden. Grote uitdaging is om de productiekosten sterk naar beneden te krijgen door verder automatisering en schaalvergroting.

Na de heerlijke lunch in het restaurant van de toekomst, legde Marleen Vrij (NGN) uit hoe insecten verwerkt kunnen worden en welke technische uitdagingen daar bij komen kijken. Meelwormen kunnen, bijvoorbeeld verder bruin kleuren, zoals een beurse appel bruin kleurt. Om dit te verkomen zijn er diverse mogelijkheden, zoals de meelworm te verhitten of sterk af te koelen, waardoor het enzym dat de kleuring veroorzaakt wordt uitgeschakeld. Aan beide processen zijn voor- en nadelen verbonden. Andere mogelijkheden die zij toelichtte was dat je olie uit insecten kunt winnen of citine (het exo-skelet, de buitenkant van een insect) kunt gebruiken in de industrie.
Barbara de Klerk volgde deze presentatie op. Als mede schrijfster/onderzoekster van het ABN-AMRO rapport, ging ze verder in op het onderzoek en de resultaten. Het rapport is hier te downloaden. Met een toenemende wereldbevolking en toenemende welvaart, zal de vraag naar dierlijke eiwitten in de komende jaren alleen maar sterk toenemen. Insecten kunnen dan een toenemende rol spelen in de food, maar vooral in de feed, dus als voedsel voor vissen en kippen. Omdat dierlijke eiwitten beter opneembaar zijn dan plantaardige, wordt in veel gevallen de voorkeur gegeven aan het voeren van insecten. Het is ook voor de dieren een meer natuurlijke voedselbron. Ook dit onderzoek wees uit dat door schaalvergroting en automatisering de productiekosten sterk naar beneden moeten om met andere voedselproducten te kunnen concurreren.

Marian Peters van NGN en International Insect Centre ging in op de kweek van insecten, de economische aspecten en wetgeving. Het is goed om de kweek van insecten integraal te bekijken en zowel op veiligheid, kwantiteit als kwaliteit te letten. Tot slot liet zij een meelwormenbitterbal proeven, wat gretig aftrek vond onder de aanwezigen.

Arjan Borghuis (HAS University) legde uit hoe het mini-testlab in Den Bosch eruit ziet en welke onderzoeken men de komende tijd wil doen. Een aantal praktische handreikingen werden gedaan over de kweek van insecten, wat zeker bij veel buitenlandse toehoorders als uiterst waardevol werd ervaren.

De slotspreker van de dag was Walter Jansen. Misschien nog bekend van Jagran, nu doorgestart als Amusca. Kweker van vliegen op GFT afval dat door de gemeente wordt opgehaald. De larven kunnen vervolgens als feed worden ingezet. Walter gaf aan hoe hij een geautomatiseerde kweek had bedacht en hoe hij zijn plannen wilde verwezenlijken. Hij heeft daarbij de nodige tegenslagen gehad, maar omdat hij in het concept geloofd, heeft hij opnieuw een doorstart kunnen maken.

Al met al een leerzame dag en vooral mooi om te zien hoe het thema in de verschillende landen leeft.

Share

Enorme kansen voor insectenkweek

Er zijn enorme kansen voor insectenkweek. In Europa ontwikkelt zich een interessante markt voor insectenkwekers en dan vooral voor diervoeding, dus nog los van de kweek voor humane consumptie. Tot nu toe zijn de productievolumes van insectenkwekers nog klein, echter de vraag neemt sterk toe, waardoor in de nabije toekomst uitbreiding van de productie mag worden verwacht.

De Nederlandse insectensector is op dit moment nog heel erg kleinschalig: er zijn slechts zo’n 25 bedrijven actief. De meeste bedrijven kweken één soort insect, zoals meelwormen, sprinkhanen, krekels of black soldier flys. Naar schatting wordt er in Nederland in totaal 500 ton insecten (nat) geproduceerd, met een totale omzet van tussen de 3 en 7 miljoen euro. De koplopers nemen hiervan de helft voor hun rekening. Zij investeren in opschaling, mechanisering en automatisering.

Novel Food Regulation
Insecten vallen binnen de EU onder de nieuwe Novel Food Regulation, die op 1 januari 2018 ingaat. De Europese markt voor toepassing van insecten voor humane voeding is nu nog een nichemarkt. Toch groeit deze markt jaarlijks met 10 à 25% doordat de vraag naar hoogwaardige insecteneiwitten stijgt, bijvoorbeeld als speciale voeding voor kinderen en zieken.

Er liggen marktkansen voor de professionele petfood-industrie want hier groeit de vraag naar speciale huisdiervoeding: honden- en kattenvoer met insecteneiwit. Verder is het mogelijk om binnen de huidige Europese wetgeving nichemarkten te ontwikkelen voor diervoeders, zoals de toepassing van insectenolie en levende insecten in pluimvee en varkensvoeders.

Wetgeving
In de komende jaren ontstaan marktkansen doordat juridische barrières voor de diervoedermarkt komen te vervallen. De internationale belangenorganisatie voor insectenkwekerijen en verwerkers (IPIFF) lobbyt in Europa voor aanpassingen in de insectenwetgeving, en verwacht ook veranderingen. In 2017 beslist de Europese Commissie over de zogenaamde ‘slachthuisverordening voor insectenkweek’. Bij een positief besluit wordt insecteneiwit toegestaan als toepassing in visvoeders. Daarnaast wordt in 2020 de TSE-wetgeving voor kippen en varkens vermoedelijk aangepast. Vanaf dat moment gaan ook de markten voor pluimvee en varkensvoeders open voor insecteneiwit.

Economisch perspectief
Nu worden er nog relatief kleine volumes insecteneiwit tegen een relatief hoge prijs geproduceerd. De verwachting is dan ook dat er binnen diervoeders eerst concurrentie plaatsvindt met vismeel of hoogwaardig eiwitextract uit sojabonen. De Europese diervoedermarkten voor viskweek, pluimvee en varkens zijn groot. Zelfs bij een lage handelsprijs voor insecteneiwitpoeder, loopt de potentiële omzet binnen enkele jaren in de honderden miljoenen.
Het investeringsniveau en de complexiteit van de kweek, in combinatie met de gewenste ketenaanpak, maakt dat alleen bedrijven die zich bij bestaande kennisdragers aansluiten, een goede kans op succes maken.

Zie voor meer informatie het rapport Insectenkweek, kleine sector grote kansen op de site van ABN AMRO.

(bron: ABN AMRO en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, 08/12/16)

Share

Wat is er moeilijk aan insecten eten?

Het moeilijkste aan insecten eten is je eerste insect te eten. Als je eenmaal ‘overstag’ bent en je eerste insect hebt gegeten zal je merken dat het helemaal niet vies is en dat je daarmee eigenlijk al een ‘mindbug’ hebt herkadert. Daarna zal je in de toekomst anders aankijken tegen insecten verwerkt in voeding en is de kans groter dat je dit ook zal kopen en dus minder vlees gaat eten en hiermee draag je bij aan een duurzamere wereld. Wil je meer lezen waarom insecten eten duurzaam is klik dan hier.

Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor je hebben we een speciaal proefpakket voor beginners samengesteld. Deze wordt thuis bezorgd en kan je zelf aan de slag met insecten eten.

Proefpakket voor beginners
Ideaal als eerste kennismaking met insecten eten en ook erg leuk als origineel cadeautje. Vier smaken van geroosterde krekels en een lekkere reep in een voordeelverpakking van ‘Tinyfoods’.

proefpakket-insecten-etenSpeciaal voor lezers van DuurzaamInsectenEten van 17,50 voor 16,50

Inhoud:
20 gram krekel naturel
20 gram krekels Garlic & Herbs
20 gram krekels Classic Paprika
20 gram krekels Smokey Barbecue
1 Zoic reep

Voor lekkere recepten met insecten klik je hier

Share

Insectenijs

Insectenijs. Een gratis insectenijsje bij IJssalon Antonio in Wageningen. IJs met de smaak van insecten, hoe zou dat zijn? Zaterdag 30 juli 2016 kan iedereen dit gratis proeven bij IJssalon Antonio op de Hoogstraat 19 in Wageningen. Vanaf 13.00 uur is er voor iedereen een gratis hoorntje met insectenijs af te halen.

insectenijsIJsmaker Antonio Mulder legt uit waarom hij dit bijzondere ijs gaat maken. “Ik werd benaderd door drie studenten van het bedrijf Tiny Foods of het mogelijk was om ijs met insecten te produceren. Ik vind het altijd leuk om te experimenteren, vorig jaar hebben we dat al eens gedaan met aardappelijs, dus ik heb onderzocht of het ging lukken. Met hulp van het IJscentrum in Wageningen heb ik vervolgens een recept ontwikkeld. Mensen gaan geen echte insecten in hun ijsje zien, we gaan het maken met poeder van gemalen krekels. De smaak gaat een beetje richting noten-caramel. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van mensen die gaan proeven. Vooralsnog denk ik niet dat het een vast onderdeel van ons assortiment gaat worden, maar je weet maar nooit.”

Tiny Foods is dit jaar opgericht door drie Wageningse studenten Voeding en Gezondheid: Rens Stokman, Yannick van Gelder en Joar Nilssen. Zij verkopen een divers assortiment aan eetbare insecten en insect gerelateerde producten. Ook staan ze regelmatig op de zaterdagse markt in Wageningen. De drie oprichters van Tiny Food staan zaterdag 30 juli ook bij de ijssalon om uitleg te geven over het eten van insecten en om vragen hierover te beantwoorden.

(Bron: hoogenlaag)

Share

Het insectenkookboek

Het insectenkookboek. En weer is er een nieuw insectenkookboek verschenen: “Het insectenkookboek” door Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp. 2016 is dus een mooi jaar voor insectenliefhebbers en wel in het bijzonder voor iedereen die graag met insecten wil koken. Begin 2016 reviewden we het kookboek Bugs, dat door onze zuiderburen in België is geschreven. Nu dan een review van een nieuw Insectenkookboek en ditmaal van onze oosterburen. De Duitsers Folke Dammann & Nadine Kuhlenkamp hebben en bijzonder fraai kookboek op de markt gezet.

Dat insecten een goede alternatieve eiwitbron zijn weten we inmiddels allemaal wel, maar koken met insecten is voor de meeste Nederlanders nog steeds niet “gewoon”. De Duitse auteur Folke Dammann verkoopt gevriesdroogde insecten en organiseert lezingen over het eten van insecten en ook proeverijen. Met dit kookboek wil hij de acceptatie van de consumptie van insecten bij het publiek verhogen. Dat moet lukken, want de recepten zijn eenvoudig, duidelijk omschreven en met goed verkrijgbare ingrediënten. De mooie foto’s in het boek laten zien dat het er ook nog eens heel erg lekker uitziet.

Recensie door Bas Godschalk:

Het insecten kookboek_omslag_A.inddInsectenkookboek
Het is een stevig boek met een harde kaft en wat direct opvalt zijn de kleuren zwart en wit. Zwarte bladzijden met witte letters zie je niet zo vaak, maar het is goed te lezen. De teksten en de recepten worden begeleidt met fraaie kleurenfoto’s of tekeningen in een geheel eigen stijl.

Het insectenboek bekijken en eventueel direct online kopen

Vier gangen
Qua opzet volgt dit kookboek de andere insectenkookboeken als is de hoofdstuk indeling in 4 gangen ingedeeld. In gang 1 wordt uitgelegd waarom insecten de voedingsbron van de toekomst zijn en dat al veel wereldburgers insecten gewoon op het dagelijks menu hebben staan. In de tweede gang wordt nog wat dieper ingezoomd op de voedingswaarde van de insecten en hoe je ze nu gedroogd of vers kunt gebruiken. Dat laatste is belangrijk, omdat het van belang is bij de bereiding van insecten.

De derde gang wordt gevormd door de recepten, die zijn gerubriceerd in voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en nog andere hapjes. Om te beginnen is de laatste categorie het meest eenvoudig. Als je daarna de slag te pakken hebt, kun je de andere gerechten proberen. Hiervoor moet je wel enige kookervaring hebben. Er zijn gerechten waarbij veel ingrediënten eenvoudig verkrijgbaar zijn of al aanwezig in de meeste keukens. Een aantal gerechten zijn wat specifieker in de ingrediënten samenstelling. Er is duidelijk een keus te maken om een gerecht met één type insect te maken en een paar recepten bevatten verschillende soorten insecten.

Aan het eind van het boek, de vierde gang, stellen de twee auteurs zich voor en verwijzen ze voor meer informatie zelfs naar onze website duurzaaminsecteneten.nl.
Al met al een mooie aanvulling op de bestaande kookboeken en zeker de moeite waard om te proberen voor een kleine 20 euro.

Samenvattend
Het insectenkookboek bevat 38 recepten voor soepen, salades, snacks, hoofdgerechten en zelfs desserts met insecten. Maak bijvoorbeeld zelf eens overheerlijke bonbons van buffalowormen, tagliatelle met krekelpesto of puree van zoete aardappelen met krokante meelwormen. Insecten smaken nootachtig, zijn hartig en echt verrassend lekker. Heel informatief is het hoofdstuk over de soorten en bereiding. Daarbij staat ook de voedingswaarde van sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. Het insectenkookboek; Inspirerende recepten met het eten van de toekomst, Folke Dammann en Nadine Kuhlenkamp (fotografie en illustraties), Karakter Uitgevers, ISBN 9789045208251, 128 pagina’s, € 19,99

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

Het insectenboek bekijken en eventueel direct online kopen

Share

Lespakket insecten eten in ontwikkeling

Lespakket insecten eten in ontwikkeling. Insecten in de klas? Insecten eten op school? Wie doet dat nou?  Bij duurzaaminsecteneten.nl merken we dat de interesse om kinderen over het eten van insecten te vertellen groeit. En dat is een positieve ontwikkeling. Als onze kinderen nu leren dat insecten gewoon te eten zijn, dan zullen ze later makkelijker insecten op tafel zetten. Dan kunnen insecten een serieus alternatief vormen voor onze groeiende mondiale eiwitbehoefte.
Insecten in de klas 3

Kinderen staan erg open om nieuwe dingen te proberen. Vaak is er eerst een gereserveerde houding om insecten te proeven, maar daarna wint de nieuwsgierigheid het van de angst en vinden de meesten het geweldig. Het helpt om de kinderen duidelijk uit te leggen wat een insect is, waar ze nuttig voor zijn en waarom wij ze als mens ook prima kunnen eten.

Duurzaaminsecteneten.nl is bezig om samen met een docente biologie voor verschillende typen scholen en leeftijdsgroepen lesmateriaal te ontwikkelen. De insteek is dat middels een interactieve les kennis wordt bijgebracht over insecten en het eten van insecten. Afhankelijk van de mogelijkheden en wensen is er gelegenheid om insecten te proeven of zelf aan de slag te gaan met verwerkingsopdrachten. Insecten in de klas 4De verwerkingsopdrachten kunnen uiteenlopen van een studieopdracht, maar ook van een kookactiviteit, waarna de gerechten door de kinderen opgegeten kunnen worden.
Op dit moment is een interactieve les met een eenvoudige kookopdracht voor de hoogste groepen van de basisschool gereed. Deze omvat een interactieve les en een kooksessie, waarbij de kinderen een couscoussalade met buffalowormen en sprinkhanen gaan maken.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u via het webformulier contact met ons opnemen.

Share

Bugs, culinair insectenkookboek

Nieuw culinair insectenkookboek ‘Bugs’ van David Creëlle. In dit culinaire kookboek toont David hoe je zelf lekker en gezond kan koken met eetbare insecten. bugs-culinair-insectenkookboekWat denk je bijvoorbeeld van een rigatoni met knapperige sprinkhanen? Een smeuïge puree met een gepocheerd eitje en gebakken wasmotrupsen? Of een heerlijke crème brûlée met een crumble van meelwormen?

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele  meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

‘Bugs’ culinair insectenboek bekijken en eventueel direct online kopen

Recensie van ‘Bugs’ door Bas Godschalk:

Kookboeken heb je in vele soorten en maten. Toch springt het nieuwe insectenkookboek van David Creëlle eruit. Neem alleen al de voorkant. De op de vork gespietste krekels geven direct de boodschap weer van dit kookboek: we gaan insectengerechten maken en eten. De krekels op de vork zien er misschien wat minder aantrekkelijk uit met hun legboren, voelsprieten en pootjes, maar als je het boek openslaat dan staan er verrassende recepten in, die je toch echt verleiden om het te proberen. De enthousiaste schrijfwijze van David helpt daar zeker aan mee. Grappig hoe hij soms in het recept een toelichting geeft over het gebruik van insecten en de voedingswaarde weergeeft van de verschillende insecten.

In zijn inleiding geeft David aan waarom hij zelf zo geboeid is door insecten. Met zijn kookboek wil hij mensen overtuigen om met andere ogen naar insecten te kijken. Ze zijn gezond en lekker en hebben een minimale ecologische voetafdruk. Maar het leukste vindt hij toch om mensen culinair te inspireren en hij hoopt dan ook dat dit kookboek daaraan mag bijdragen.

Als we naar de recepten kijken dan zijn die ingedeeld naar de vijf verschillende soorten insecten die (in België) verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn de gevriesdroogde sprinkhanen, krekels, meel- en buffalowormen ook eenvoudig via webshops te verkrijgen, maar de wasmotrupsen niet. Het is niet even duidelijk of je soms verse of gedroogde insecten moet gebruiken en ik zou zelf bij de sprinkhanen altijd de vleugels en de pootjes verwijderen.

Per recept is ook een moeilijkheidsgraad aangegeven. Als je enige kookervaring hebt, dan zijn de meeste recepten prima te doen. Ook zijn de benodigde ingrediënten goed verkrijgbaar of heb je ze al gewoon in huis staan. Dat maakt het wel makkelijker om aan een recept te beginnen. Bij sommige recepten staan ook extra foto’s om te laten zien hoe je bijvoorbeeld een aubergine goed moet klaar maken. Bij elk recept staat op de linker pagina een foto van het eindproduct.

Wat mij betreft is dit insectenkookboek een welkome aanvulling in de categorie insectenkookboeken. Het is vaak al lastig genoeg om insecten in je dagelijks eten te verwerken, omdat we er nog zo weinig vertrouwd mee zijn. Insectenkookboeken helpen om die drempel te verlagen en het gewoon te proberen. Zo kan je meer variëren in je dagelijks menu. Het is niet de bedoeling dat we alleen nog maar insecten eten, maar als we één keer per week insecten op het menu hebben staan, kunnen we al bijdragen aan een lagere ecologische footprint. Ook David benadrukt dat insecten een mooie aanvulling op ons menu kunnen zijn en dat je ze ook heel goed kunt combineren met een stukje vlees. Kijk maar bij het menu op bladzijde 27.

Al met al een waardevol insectenkookboek, met mooi opgemaakte foto’s. De prijs met is € 17,50 zeker niet duur en dan krijg je hem zelfs in een hard kaft uitvoering.

Wilt u zelf meer weten over het eten van insecten of een insectenkookworkshop willen organiseren, dan kunt u hier met ons contact opnemen.

 

Share

Congres: Insecten, voedsel van de toekomst

Op 21 januari 2016 vond een bijzonder congres plaats in een voormalige hal op het Floriade terrein in Venlo. Het thema van het congres was: insecten, voedsel van de toekomst. De opkomst was met bijna 250 mensen enorm. Onder de aanwezigen diverse insectenkwekers en verwerkers van insecten, maar daarnaast ook universiteiten en hogescholen die onderzoek doen naar insecten. Ook waren en bedrijven die een bijdrage leveren aan de insecten kweek of verwerking en er waren veel vertegenwoordigers uit de omliggende gemeenten en provincies. Ook de Belgen waren goed vertegenwoordigd.

De dagvoorzitter, Arjan van der Giessen, legde uit dat het bijzonder was dat we met zoveel belangstellende rondom dit thema bij elkaar zijn gekomen. Insecten gaan het helemaal worden. Niet alleen voor humaan voedsel, maar ook als voedsel voor dieren en als grondstof voor de farmaceutische industrie. In een vraaggesprek met Jan Thomassen van Vivare, Patrick van de Broek, gedeputeerde van de provincie Limburg en Jan Loonen, wethouder van Venray, bleek dat de regio Venlo-Horst-Venray een ideale plaats is om de insectenbusiness grootschalig van de grond te krijgen. De vraag naar insecten neemt sterk toe en er liggen dan ook veel kansen voor bedrijven op die hier op te pakken. De regio wil dit graag faciliteren. Eric Michels, kartrekker van IPIP (Insect Protein Innovation Platform) bevestigde dit in zijn presentatie. Venlo, met een straal van ruim 100 of zelfs 200 kilometer is het kloppende hart in eiwitten. Nu nog vooral door de varkensteelt, maar dit kan snel worden aangevuld met insecten. De agrifood sector is hier al sterk vertegenwoordigd, alsook de logistiek, het feed design lab en bedrijven in automatisering en klimatisering. Belangrijk is dat het bedrijfsleven voorop gaat in het ontwikkelen van business modellen om de insecten sector een boost te geven. Eric ziet graag dat het onderwijs, onderzoek en de overheid meeduwen aan deze ontwikkeling. De WUR (Wageningen Universiteit), HAS (Has Hogeschool), Universiteit van Maastricht, KU van Leuven, Fontys en Helicon doen al mee.

Het idee achter IPIP is dat in Venlo een insecten campus wordt opgericht, waar ruimte is om te experimenteren met de kweek en verwerking van verschillende soorten insecten. Hier kunnen ook opleidingen worden verzorgt. Iedereen die belangstelling heeft kan zich bij IPIP aanmelden en zo samen bijdragen aan deze interessante en veel belovende ontwikkeling.

Dat deze ontwikkeling hard nodig is, werd door Marian Peters van NGN (New Generation Nutrition) stevig onderstreept. Marian gaf aan dat insecten voor nog veel meer gebruikt kunnen worden dan als food, feed en farma. Ze voegde daaraan toe dat insecten ook als grondstof voor plastic gebruikt kunnen worden en voor cosmetica en contactlenzen. Belangrijk bij de kweek voor feed en food is dat het veilig gebeurt en dat het voedsel dat de insecten krijgen goed is. Hiervoor is recent een standaard opgesteld voor een veilige kweek. Marian liet tenslotte nog drie videoboodschappen zien van kwekers uit Canada en België en een belangenorganisatie in Brazilië. Zij wensten de congresgangers een goede dag toe en benadrukten de enorme potentie van insectenkweek.

Lees verder

Share

Insectenolie nieuwe bron voor omega-3-vetzuren

Insecten worden al geruime tijd gebruikt als bron van eiwit, maar volgen onderzoeker Daylan Tzompa Sosa van de Wageningen Universiteit kan er ook olie uit worden gehaald. De insectenolie kan een nieuwe bron worden voor omega-3-vetzuren, die tevens duurzaam is, want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen leven op plantaardig afval.

Vetzuren
omega-3-insectenolieVoor haar promotie onderzocht Tzompa Sosa vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze vergelijkbare analyses los op de olie die een collega overhad na eiwitextractie uit insecten. “Die olie blijkt veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde.”

Tzompa Sosa haalde o.a. olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken en sprinkhanen. “Het ruikt allemaal anders, en de ene olie is lekkerder dan het andere.”

De onderzoekster stelt ook dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is. In vergelijking met andere processen levert het dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit op.

Vis
Op dit moment is vette vis vooralsnog de bron voor het gezonde omega-3. Het vetzuur wordt al geruime tijd toegevoegd aan levensmiddelen en kattenvoer, en als voedingssupplement in capsules gestopt.

Op de Universiteit van Wageningen lopen nog diversen andere onderzoeken naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie. Er volgt ook nog een uitgebreid risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor mens en dier.

Share

Spelen met je eten?!

Als kind werd me verteld dat je niet mocht spelen met je eten…. Dat wordt me nu wel heel lastig gemaakt.

Speelgoedfabrikant Mattel heeft een speelgoedauto gemaakt die kan worden bestuurd door insecten, echte krekels in dit geval. Met sensoren wordt de beweging van de krekels in het wagentje omgezet in stuurbewegingen.

bugracer-mattelDe Bug Racer (zie filmpje) is in de V.S. te koop voor zo’n 35 dollar. De insecten worden voor dit bedrag niet meegeleverd. Het elektrische wagentje draait op batterijen en biedt ruimte voor 2-4 krekels.

Verschillende functies
Bij de functie ‘Cricket in charge’ hebben de krekels het voor het zeggen. Als de auto tegen een muur rijdt, gaat hij wel automatisch een stukje achteruit.

In de functie ‘Drag racing’ kunnen twee of meerdere wagens het tegen elkaar opnemen. In ‘Autodrive’ rijdt het autootje uit zichzelf en een vierde functie omvat een lichtshow met muziek.

Als er niet met de Bug Racer wordt gespeeld, kunnen de insecten in een aparte ruimte in het wagentje op adem komen. Gebruikers moeten er wel voor zorgen dat er genoeg eten is en dat het hokje regelmatig wordt schoongemaakt. Daarnaast vermeld Mattel in de instructies dat er ten alle tijden en volwassene toezicht moet houden als de auto door de krekels worden bestuurd.

Share

EU versoepelt wetgeving insectenvlees

Europese Unie EU versoepelt wetgeving van insectenvlees. Het wordt producenten van insecten ‘vlees’ makkelijker gemaakt om nieuwe voeding op basis van insecten op de Europese markt te brengen.

insecten-schnitzelDe Europese Commissie heeft maandag formeel een voorstel aangenomen dat de regels op dat gebied wijzigt, meldt Food Navigator. Eerder stemden de leden van zowel het Europees Parlement en de Commissie al in met de wetswijziging.

Elk voorstel gaat nu alleen langs de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de procedure is daarmee versimpeld en gecentraliseerd. Onnodige handelsbelemmeringen worden dus weggenomen.

Dit betekent dat nieuwe voedingsmiddelen met insecten erin verwerkt straks sneller op de gehele Europese markt gebracht kunnen worden. Autorisatie van nieuwe producten wordt naar verwachting verkort van drie naar anderhalf jaar.

De wijziging treedt eind 2017 in werking

Kloonvlees
Onder novel foods ‘nieuwe voeding’ vallen onder meer producten verkregen middels nieuwe technologieën, zoals klonen en nanotechnologie. Er wordt nog wel gesproken over specifieke regels voor kloonvlees, een omstreden productgroep.

Ook voeding die van oudsher niet in Europa wordt geconsumeerd valt onder de nieuwe regels. Een voorbeeld van een onlangs goedgekeurd product is korianderzaadolie. In de toekomst zal het vaak om producten op basis van insecten gaan. Bedrijven moeten wel aantonen dat nieuwe voeding in een of meerdere niet-Europese landen al minstens 25 jaar veilig geconsumeerd wordt.

Share