Bugs, culinair insectenkookboek

Nieuw culinair insectenkookboek ‘Bugs’ van David Creëlle. In dit culinaire kookboek toont David hoe je zelf lekker en gezond kan koken met eetbare insecten. bugs-culinair-insectenkookboekWat denk je bijvoorbeeld van een rigatoni met knapperige sprinkhanen? Een smeuïge puree met een gepocheerd eitje en gebakken wasmotrupsen? Of een heerlijke crème brûlée met een crumble van meelwormen?

Ook op deze site staan heerlijke insecten recepten, check hier enkele  meelwormen recepten, naar alle sprinkhanen recepten of naar alle wasmotrupsen recepten die je zelf thuis kan maken.

‘Bugs’ culinair insectenboek bekijken en eventueel direct online kopen

Recensie van ‘Bugs’ door Bas Godschalk:

Kookboeken heb je in vele soorten en maten. Toch springt het nieuwe insectenkookboek van David Creëlle eruit. Neem alleen al de voorkant. De op de vork gespietste krekels geven direct de boodschap weer van dit kookboek: we gaan insectengerechten maken en eten. De krekels op de vork zien er misschien wat minder aantrekkelijk uit met hun legboren, voelsprieten en pootjes, maar als je het boek openslaat dan staan er verrassende recepten in, die je toch echt verleiden om het te proberen. De enthousiaste schrijfwijze van David helpt daar zeker aan mee. Grappig hoe hij soms in het recept een toelichting geeft over het gebruik van insecten en de voedingswaarde weergeeft van de verschillende insecten.

In zijn inleiding geeft David aan waarom hij zelf zo geboeid is door insecten. Met zijn kookboek wil hij mensen overtuigen om met andere ogen naar insecten te kijken. Ze zijn gezond en lekker en hebben een minimale ecologische voetafdruk. Maar het leukste vindt hij toch om mensen culinair te inspireren en hij hoopt dan ook dat dit kookboek daaraan mag bijdragen.

Als we naar de recepten kijken dan zijn die ingedeeld naar de vijf verschillende soorten insecten die (in België) verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn de gevriesdroogde sprinkhanen, krekels, meel- en buffalowormen ook eenvoudig via webshops te verkrijgen, maar de wasmotrupsen niet. Het is niet even duidelijk of je soms verse of gedroogde insecten moet gebruiken en ik zou zelf bij de sprinkhanen altijd de vleugels en de pootjes verwijderen.

Per recept is ook een moeilijkheidsgraad aangegeven. Als je enige kookervaring hebt, dan zijn de meeste recepten prima te doen. Ook zijn de benodigde ingrediënten goed verkrijgbaar of heb je ze al gewoon in huis staan. Dat maakt het wel makkelijker om aan een recept te beginnen. Bij sommige recepten staan ook extra foto’s om te laten zien hoe je bijvoorbeeld een aubergine goed moet klaar maken. Bij elk recept staat op de linker pagina een foto van het eindproduct.

Wat mij betreft is dit insectenkookboek een welkome aanvulling in de categorie insectenkookboeken. Het is vaak al lastig genoeg om insecten in je dagelijks eten te verwerken, omdat we er nog zo weinig vertrouwd mee zijn. Insectenkookboeken helpen om die drempel te verlagen en het gewoon te proberen. Zo kan je meer variëren in je dagelijks menu. Het is niet de bedoeling dat we alleen nog maar insecten eten, maar als we één keer per week insecten op het menu hebben staan, kunnen we al bijdragen aan een lagere ecologische footprint. Ook David benadrukt dat insecten een mooie aanvulling op ons menu kunnen zijn en dat je ze ook heel goed kunt combineren met een stukje vlees. Kijk maar bij het menu op bladzijde 27.

Al met al een waardevol insectenkookboek, met mooi opgemaakte foto’s. De prijs met is € 17,50 zeker niet duur en dan krijg je hem zelfs in een hard kaft uitvoering.

Wilt u zelf meer weten over het eten van insecten of een insectenkookworkshop willen organiseren, dan kunt u hier met ons contact opnemen.

 

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten eten nieuws, Insecten recepten en getagd , , , , , door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *