Internationaal insectencongres

Internationaal insectencongres. Op 8 december 2016, vond het derde internationale insectencongres plaats. Ditmaal op ‘the place to be’ de campus van de Wageningen Universiteit. Op het congres dat door het International Insect Centre was georganiseerd, waren zo’n 50 bezoekers afgekomen. Naast een aantal bezoekers uit Nederland, waren er veel andere nationaliteiten vertegenwoordigd. Dat was mooi om te zien en leverde soms ook bijzondere discussies of vragen op.

Na het welkomstwoord van Marian Peters Van NGN, hield prof. Joop van Loon (Wageningen Universiteit) een referaat over insecten. Wat zijn het nu voor beestjes en wat doen ze op deze aarde? Een van zijn belangrijkste boodschappen was dat insecten voedsel zeer efficiënt omzetten naar (dierlijke) eiwitten en zo een waardevolle bron van eiwitten zijn voor veel andere dieren, maar ook voor ons mensen.

Wetgeving
Dr. Ine van der Fels-Klerx (RIKILT Wageningen) ging vervolgens in op de regels die er zijn op het gebied van veilige productie van insecten voor zowel de food als feed. Het lastige punt nu is dat de wetgeving achter loopt bij de huidige ontwikkelingen en de autoriteiten vaak worstelen hoe ze nu de bestaande wetten moeten toepassen op insectenkweek. Algemene regels dat voedsel in een veilige omgeving gekweekt moet worden en dat het traceerbaar moet zijn, gelden ook voor de insecten kweek. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de wetgeving op punten aan te passen, zodat er meer duidelijkheid komt.

Productie
Naast de productie voor menselijke consumptie (food), worden insecten ook gekweekt voor andere dieren (feed). Insecten zijn een goede voedingsbron voor vissen, kippen, maar ook voor varkens. Op dit moment is het voeren van levende insecten toegestaan voor vissen, maar nog niet voor kippen en andere dieren. Dat gaat wel veranderen. Dr. Marinus van Krimpen (Wageningen Universiteit) lichtte dit in zijn verhaal verder toe. Het verhaal kreeg extra zeggingskracht, doordat vandaag een publicatie van de ABN-AMRO bank in het nieuws kwam, waarin de bank aangaf dat zij op het vlak van insecten voor de feed een zeer grote marktgroei verwachten. Als insecten grotendeels op waardevolle groenafvalstromen gekweekt kunnen worden, zou hiermee de import van soja beperkt kunnen worden en krijg je een nuttig hergebruik van groenafval. Belangrijke vragen zijn dan of dit alles voedselveilig kan plaatsvinden. Grote uitdaging is om de productiekosten sterk naar beneden te krijgen door verder automatisering en schaalvergroting.

Na de heerlijke lunch in het restaurant van de toekomst, legde Marleen Vrij (NGN) uit hoe insecten verwerkt kunnen worden en welke technische uitdagingen daar bij komen kijken. Meelwormen kunnen, bijvoorbeeld verder bruin kleuren, zoals een beurse appel bruin kleurt. Om dit te verkomen zijn er diverse mogelijkheden, zoals de meelworm te verhitten of sterk af te koelen, waardoor het enzym dat de kleuring veroorzaakt wordt uitgeschakeld. Aan beide processen zijn voor- en nadelen verbonden. Andere mogelijkheden die zij toelichtte was dat je olie uit insecten kunt winnen of citine (het exo-skelet, de buitenkant van een insect) kunt gebruiken in de industrie.
Barbara de Klerk volgde deze presentatie op. Als mede schrijfster/onderzoekster van het ABN-AMRO rapport, ging ze verder in op het onderzoek en de resultaten. Het rapport is hier te downloaden. Met een toenemende wereldbevolking en toenemende welvaart, zal de vraag naar dierlijke eiwitten in de komende jaren alleen maar sterk toenemen. Insecten kunnen dan een toenemende rol spelen in de food, maar vooral in de feed, dus als voedsel voor vissen en kippen. Omdat dierlijke eiwitten beter opneembaar zijn dan plantaardige, wordt in veel gevallen de voorkeur gegeven aan het voeren van insecten. Het is ook voor de dieren een meer natuurlijke voedselbron. Ook dit onderzoek wees uit dat door schaalvergroting en automatisering de productiekosten sterk naar beneden moeten om met andere voedselproducten te kunnen concurreren.

Marian Peters van NGN en International Insect Centre ging in op de kweek van insecten, de economische aspecten en wetgeving. Het is goed om de kweek van insecten integraal te bekijken en zowel op veiligheid, kwantiteit als kwaliteit te letten. Tot slot liet zij een meelwormenbitterbal proeven, wat gretig aftrek vond onder de aanwezigen.

Arjan Borghuis (HAS University) legde uit hoe het mini-testlab in Den Bosch eruit ziet en welke onderzoeken men de komende tijd wil doen. Een aantal praktische handreikingen werden gedaan over de kweek van insecten, wat zeker bij veel buitenlandse toehoorders als uiterst waardevol werd ervaren.

De slotspreker van de dag was Walter Jansen. Misschien nog bekend van Jagran, nu doorgestart als Amusca. Kweker van vliegen op GFT afval dat door de gemeente wordt opgehaald. De larven kunnen vervolgens als feed worden ingezet. Walter gaf aan hoe hij een geautomatiseerde kweek had bedacht en hoe hij zijn plannen wilde verwezenlijken. Hij heeft daarbij de nodige tegenslagen gehad, maar omdat hij in het concept geloofd, heeft hij opnieuw een doorstart kunnen maken.

Al met al een leerzame dag en vooral mooi om te zien hoe het thema in de verschillende landen leeft.

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten eten nieuws, Insecten kweken, Insecten onderzoek en getagd , , , , , door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *