> Leesvoer > Het nieuwe eten – insecten als eiwitbron

Het nieuwe eten – insecten als eiwitbron

Sprinkhanen maaltijd

Bereid je voor op het ‘nieuwe eten’, want met insecten als nieuwe eiwitbommetjes kan onze vleesconsumptie worden teruggedrongen en dat is goed voor het milieu! Eetbare insecten produceren namelijk minder broeikasgassen dan vee.

Onderzoek Wageningen Universiteit

Wetenschappers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, die met overheid en bedrijfsleven onderzoeken of de kweek van insecten kan bijdragen aan een meer duurzame eiwitproductie concluderen het volgende: insecten stoten per kilogram insectenvlees in beginsel veel minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens.

Insectenvlees kan zo een alternatief vormen voor gangbaar vlees. De wereldwijde veeteelt levert een belangrijke bijdrage aan de productie van broeikasgassen. Voor het beoordelen van de duurzaamheid van insectenvlees kwantificeerden de onderzoekers van Wageningen University de productie van broeikasgassen van een aantal eetbare insectensoorten. De resultaten van het onderzoek verschenen in het gerenommeerde online tijdschrift ‘PLoS ONE’.

Het onderzoeksteam heeft voor het eerst gemeten hoeveel broeikasgassen insecten per kilogram product uitstoten. Het ging daarbij om methaan (CH4) en lachgas (N2O). De resultaten laten zien dat insecten veel minder broeikasgassen uitstoten dan de gangbare productiedieren, zoals runderen en varkens. Zo produceert een varken tien tot honderd keer zo veel broeikasgassen per kilogram groei als bijvoorbeeld meelwormen. Ook de uitstoot van ammoniak (veroorzaker van verzuring en eutrofiëring van grondwater) blijkt aanzienlijk lager te zijn. Een varken stoot acht tot twaalf keer zoveel ammoniak uit per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen. Bijkomend voordeel van insecten boven zoogdieren is dat ze hun voedsel sneller omzetten in vlees.

Alternatief

Het onderzoek toont aan dat eiwitten afkomstig van insecten, in beginsel, een milieuvriendelijk alternatief zijn voor eiwitten uit vlees. Verder onderzoek is overigens nog nodig om na te gaan of de productie van een kilogram insecteneiwit ook milieuvriendelijker is dan conventioneel dierlijk eiwit wanneer de gehele productieketen in aanmerking wordt genomen.

(Bron: Onderdeel: Wageningen University)

door Buglover
gepost op 06-08-2012
info@duurzaaminsecteneten.nl

Meer weten over insecten?
Vraag een insectenlezing aan!