Het nieuwe eten – insecten eten

Bereid je voor op het ‘nieuwe eten’, want met insecten als nieuwe eiwitbommetjes kan onze vleesconsumptie worden teruggedrongen en dat is goed voor het milieu! Eetbare insecten produceren namelijk minder broeikasgassen dan vee.

Wetenschappers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, die met overheid en bedrijfsleven onderzoeken of de kweek van insecten kan bijdragen aan een meer duurzame eiwitproductie concluderen hetvolgende: Insecten stoten per kilogram insectenvlees in beginsel veel minder broeikasgassen uit dan runderen en varkens.

Insectenvlees kan zo een alternatief vormen voor gangbaar vlees. De wereldwijde veeteelt levert een belangrijke bijdrage aan de productie van broeikasgassen. Voor het beoordelen van de duurzaamheid van insectenvlees kwantificeerden de onderzoekers van Wageningen University de productie van broeikasgassen van een aantal eetbare insectensoorten. De resultaten van het onderzoek verschenen in het gerenommeerde online tijdschrift ‘PLoS ONE’.

Het onderzoeksteam heeft voor het eerst gemeten hoeveel broeikasgassen insecten per kilogram product uitstoten. Het ging daarbij om methaan (CH4) en lachgas (N2O). De resultaten laten zien dat insecten veel minder broeikasgassen uitstoten dan de gangbare productiedieren, zoals runderen en varkens. Zo produceert een varken tien tot honderd keer zo veel broeikasgassen per kilogram groei als bijvoorbeeld meelwormen. Ook de uitstoot van ammoniak (veroorzaker van verzuring en eutrofiëring van grondwater) blijkt aanzienlijk lager te zijn. Een varken stoot acht tot twaalf keer zoveel ammoniak uit per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen. Bijkomend voordeel van insecten boven zoogdieren is dat ze hun voedsel sneller omzetten in vlees.

Alternatief
Het onderzoek toont aan dat eiwitten afkomstig van insecten, in beginsel, een milieuvriendelijk alternatief zijn voor eiwitten uit vlees afkomstig van de gebruikelijke productiedieren.

Verder onderzoek is overigens nog nodig om na te gaan of de productie van een kilogram insecteneiwit ook milieuvriendelijker is dan conventioneel dierlijk eiwit wanneer de gehele productieketen in aanmerking wordt genomen.

(Bron: Onderdeel: Wageningen University)

Bovenstaande reden van broeikasgassen is slechts één van de redenen om insecten te eten. Lees hier 4 redenen om insecten te eten. Als je daarna ook overtuigd bent dan laat je eens inspireren door deze lekkere insecten recepten en ga zelf aan de slag met het koken van eetbaren insecten.

Share

Een gedachte over “Het nieuwe eten – insecten eten

  1. Pingback: Eat up, young grasshopper! « Trends & Brands (NL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *