Insecten eten en religie

Insecten eten en religie

Hoe zit het eigenlijk met relegie en de opvattingen rondom insecten eten?.

Islam
Voor zover bij ons bekend is zijn sprinkhanen ‘halal’, ofwel het eten van sprinkhanen is toegestaan voor moslims. Andere insecten daarentegen zoals vliegen, muskieten en wespen zijn ‘haram’: en derhalve verboden om te eten.

Jodendom
In het Joodse geloof zijn enkel vier soorten sprinkhanen ‘koosjer’, alle andere insecten en geleedpotigen zijn ‘treife’ of niet-koosjer. Honing van bijen echter mag daarentegen wel worden geconsumeerd, omdat bijen de honing immers niet zelf produceren, maar slechts verzamelen.

De Tora verbiedt het eten van insecten. In Leviticus 11:20-22 wordt verteld dat het eten van insecten verboden is, deze dieren zijn volgens de Tora ritueel onrein.

Leviticus 11:20-22
Ook gevleugelde insecten gelden voor jullie als oneetbaar. Van deze dieren mag je alleen die eten die ook een stel springpoten hebben. Dat zijn de verschillende soorten veldsprinkhanen, sabelsprinkhanen, krekels en dwergsprinkhanen. Die mag je wel eten. Alle andere gevleugelde gelden voor jullie als oneetbaar.

Insecten In Leviticus 11:20-22, zie hierboven, lezen we dus dat alle vliegende insecten verboden zijn. Uitzondering zijn vier soorten sprinkhanen. De Talmoed meldt van deze geoorloofde sprinkhanen de volgende eigenschappen: 4 poten, 2 extra springpoten bij de kop en 4 vleugels die het lichaam voor een groot gedeelte bedekken.

Weet jij hoet het zit met betrekking tot een ander geloof zoals het Christendom, Bhoeddisme, Hindoeïsme of heb je aanvullende informatie op bovenstaande verhaal rondom insecten eten en religie? Laat het ons weten via een reactie op dit bericht.

Ben jij een Moslim of een Jood en toch nieuwsgierig geworden naar het eten van insecten? Probeer het gewoon eens thuis of meld je aan voor een insecten kookworkshop en ervaar hoe het is om insecten te eten.

Share

2 gedachten over “Insecten eten en religie

 1. Beste duurzaaminsecten eten.nl,

  Hierboven hebben julie gezet dat voor moslims insect halal, toegestaan zijn. Echter is dit niet het geval. Insecten zijn voor de moslims haram, niet toegestaan.

  Met vriendelijk groet,

  • Graag wil ik als Islamgeleerde iets toevoegen op bovenstaande reactie. Dit is onjuist, volgens de Koran zijn sprinkhanen wel degelijk Halal. Niet alle insecten, maar spinkhanen wel. Meelwormen overigens ook.

   Moslims mogen dus zonder bezwaar sprinkhanen en meelwormen eten.

   Vriendelijke groeten, Bilal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *