Eetbare insecten

Eetbare insecten. Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron.

Eetbare insectenVan de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Andere insecten die wel als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven en kakkerlakken, die meestal worden gebakken voor menselijke consumptie. In sommige landen zoals Thailand vindt ook consumptie plaats van dieren zoals spinnen, schorpioenen en duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan waarna ze worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Klik hier voor een compleet overzicht van alle eetbare insecten. Hieronder een overizicht van enkele van de meest gegeten insecten:

Agave worm: Ook wel bekend als de maguey worm, deze larven beide afkomstig van de Hypopta agavis mot of de Aegiale hesperiaris worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico, worden ze ook gegeten als onderdeel van een maaltijd, en zijn zeer voedzaam.

Mieren: Er zijn verschillende soorten mieren die worden gegeten: Carpenter mieren, blad-cutter mieren, honeypot mieren en zelfs citroen mieren. In Australië eten de Aboriginals honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda’s. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.

Bamboe worm: Wordt vaak gebakken gegeten in Thailand, ze zijn de larven van de Grass-Moth, en ze eten hun weg door bamboe voor metamorfose.

Bijen: Met bijenlarven in het bijzonder, worden in veel culturen gewaardeerd als smakelijke hapjes. Denk er eens over na, alles wat ze eten is royal jelly, stuifmeel en honing! De larven, als gebakken in boter, met de smaak van mushroomy spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, vaak geroosterd (geroosterd bij!) En worden vervolgens vermalen tot een voedzame bloem. In China worden de grondbijen gebruikt als een remedie tegen een zere keel.

Cicada: Periodieke cicaden, voornamelijk in het oosten van de Verenigde Staten, leven zo’n 17 jaar onder de grond voordat ze opkomen, vervellen en volwassen zijn. Net nadat ze vervellen hebben ze zachte, sappige lichamen en wordt er gezegd dat ze zeer mals en lekker zijn. Verschillende soorten van de cicade worden ook gegeten in veel Aziatische landen, zoals Japan, Thailand en Maleisië. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.

Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.

Krekel: Deze worden gebakken, gekookt, en geroosterd gegeten. Ze behoren tot de top 10 van eetbare insecten . Gegeten in Mexico, Thailand, Cambodja.

Meelworm: Meelwormen zijn overal te vinden waar er een maaltijd is! Zij zijn de larve van de kever meelworm. Ze worden gekookt, gebakken, geroosterd of gebakken bereid en hebben de smaak van nootachtige garnalen.

Zijden worm: Een populair gerecht in Korea, deze staan bekend als Bon Daegi, en zijn een eetbaar bijproduct van het zijde-oogst proces.

Schorpioen: U ziet deze vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken naar de soft-shell crab. Koop deze (en dat geldt voor de meeste insecten) voorgekweekt voor menselijke consumptie. Ze worden op een bepaalde manier gekweekt, zodat al het gif verwijderd is.

Waxworm: Oftewel de larven van de wasmot. Deze wormen zijn de parasieten van de bijenkorven. In gevangenschap worden ze gevoed op een dieet van zemelen en honing. Geroosterde of gebakken, ze smaken als een kruising tussen een pijnboompit en een Enoki paddenstoel en zijn rijk aan essentiële vetzuren.

Neushoor kever: behoren tot de grootste van kevers. De mannelijke cheetles gebruiken hun hoeden in paring gevechten tegen andere mannetjes. Rhinoceros kevers zijn ook een van de sterkste dieren op de planeet in relatie tot hun eigen grootte. Ze kunnen tillen tot 850 keer hun eigen gewicht. Neushoorn kevers zijn het meest voorkomende aan het einde van het regenseizoen wanneer sommige worden gevangen, verzameld en gebruikt als een eiwit rijke bron van voedsel.  Lekker indien ze zijn metThaise kruid kruiden (citroengras, limoen blad, galanga en knoflook). Een beetje zout en sojasaus toegevoegen.

Giant Water Bug: Dit insect -dat lijkt op een kakkerlak- zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje en in zijn geheel opgegeten of gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.

Libelle: Libelles worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!

Tarantula’s: Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.

Eetbare insecten bestellen / online kopen
Hier kan je zien waar je enkele van deze eetbare insecten (online) kan bestellen / kopen  zodat je deze thuis kan gaan koken om lekkere insecten gerechten te bereiden. Inspiratie nodig klik hier voor lekkere insecten recepten.
 

Share

22 gedachten over “Eetbare insecten

  1. graag zou ik insekten eten .
    sprinkhanen .meelwormen ..buffelowormen .

    maar waar kan ik dus die eetbare insekten kopen ..

    kan ik die insekten eten die bestemt zijn voor reptielen dus uit een dierenwinkel ??

    • De insecten die je online kunt kopen voor reptielen, kan de mens zelf ook gewoon tot zich nemen.

      Heb ik zelf ook wel eens gedaan.
      Sprinkhaan heel even in het hete vet dompelen en dan eten is het lekkerst, met misschien wat saus.

      Grt

  2. eten van insecten is nog altijd een taboe in Nederland.. zonde want insecten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar geven ook een belangrijke bijvoeding voor sporters. bevat namelijk veel proteïnen. meelwormen kan je kopen bij een dierenwinkel, en zijn makkelijk zelf te kweken. (goedkope oplossing)

      • Dieren voeding is ook niet voor mensen gericht deze worden anders gekweekt. De insecten voor de mensen hebben een zwaardere wetgeving en daarom zijn ze dus duurder en moeilijker te verkrijgen

  3. Ik ben er wel voor te vinden. Ik ga eens meelwormen uitproberen. Ik heb ook al Nederlandse bosmieren gegeten. Smaakt naar bessen.

  4. Tè zielig, we gaan toch ook geen mensen kweken! En die kleine insecten worden LEVEND gebakken. Medelijden met die arme beestjes… En ja, ik ben vegetarisch. Ik overleef zonder vlees. Dus dat zou iedereen moeten kunnen. Ook niet slecht voor het millieu en derest. Geef een insect ook een gewoon leven en laat hem door vogels in de natuur opgegeten worden.

    • Nou.. levend.. Veel producenten van eetbare insecten ‘slachten’ de wurmpjes met een twee traps aanpak. Eerst naar een temperatuur brengen waarbij de insecten in een natuurlijke staat van winterslaap komen. Vervolgens worden de insecten naar diepvriestemperatuur gebracht waardoor ze stoppen met leven. Insecten slapen dus in bij deze temperaturen, net zoals in de winter gebeurt.

      Wij mensen spiegelen graag onze eigen gevoelens op andere levende wezens, door ons ontwikkelde inlevingsvermogen. Bij zoogdieren is dit in zekere mate terecht, omdat zij net als ons bepaalde gevoelens ervaren zoals stress, angst en pijn. Bij insecten ligt dit net even anders.

      Nu heeft ieder recht op zijn standpunt en het zielig vinden maakt u menselijk, maar objectief gezien ben ik het niet helemaal met u eens.

      Overigens, mensenvlees schijnt naar varkensvlees te smaken, dus de toegevoegde waarde van grootschalige mensenkweek zie ik niet zo.

  5. Weet iemand of je de larven van de snuitkever ook kunt eten? Ik heb een flinke dosis verse hazelnoten geplukt (of eigenlijk lambertusnoten) en ongeveer de kwart van de noten bevat een larve, voor zover ik begrijp die van de snuitkever. Ze zien er niet precies smakelijk uit, maar het zou mooi zijn als ze bijv. gebakken lekker smaken, zodat dit kwart van de oogst niet als verpest hoeft te worden beschouwd. Iemand enig idee of ervaring?

  6. Vandaag meelwormen. Krekels en sprinkhanen gegeten. Erg smakelijk. Een noten smaak .best te vergelijken met walnoot . Zeker een vervolg.

  7. Ik heb tot nu toe alleen de gevriesdroogde insecten gegeten. Smaakt echt nergens naar. Zonde van mn geld, want om een beetje vol te raken heb je wel wat sprinkhanen nodig. Ik wil graag eens verse proberen. Kan ik die uit de dierenwinkel (levend) gewoon eten? Dus eerst in de vriezer, dan vleugels en pootjes er af en dan in de hete arachideolie…?

  8. ik vind het allemaal echt lekker,enkel de vogelspin krijg ik niet binnen….het zit allemaal tussen onze oren of hoe we zijn opgevoed. smakelijk !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *