De lunch is net aangevlogen

Het zal je maar gebeuren. Je lunch komt letterlijk aangevlogen. Verser kun je het niet krijgen, maar kan je hem nu wel opeten?

sabelsprinkhaan

Sabelsprinkhaan

In deze tijd van het jaar kan je regelmatig de bovenstaande groene sabelsprinkhaan tegenkomen. Van diverse lezers kregen wij de vraag of je die nu kunt eten of niet?

De sabelsprinkhaan is echter geen sprinkhaan, maar behoort tot de langsprietigen, waartoe alle krekels behoren. De familie van sabelsprinkhanen bestaat uit zeer veel verschillende soorten. Ze worden tussen de 1,5 en 7,5 cm lang en hebben vaak grote vleugels. Opvallend is de lange of stekelachtige boorbuis aan de achterzijde bij de vrouwtjes. Die wordt gebruikt om eitjes te leggen in de grond, maar is niet gevaarlijk. Ook de mannetjes laten zich niet kennen en schijnen de grootste testikels te hebben in verhouding tot de lichaamsgrootte van alle andere dieren.

De sabelsprinkhanen voeden zich met planten, maar eten ook andere insecten, als vliegen, rupsen, vlinders en insectenlarven. Ze zijn daardoor vaak nuttig, omdat ze schadelijke insecten opeten.

Of je hem kunt eten? Wij zouden adviseren om sprinkhanen bij een professionele kweker te bestellen. Dan weet je dat hij zorgvuldig gekweekt is en dat hij veilig voedsel heeft gegeten.

Bekijk hier een overzicht van eetbare insecten

Share
Dit bericht werd geplaatst in Insecten eten nieuws en getagd , , door Bas Godschalk . Bookmark de permalink .

Over Bas Godschalk

Insecten als duurzame eiwitbron voor iedereen. Daar geloof ik in en daar zet ik me voor in. Een insect eten lijkt niet direct vanzelfsprekend, maar als je er even over nadenkt, dan is het zo gek nog niet. Door het geven van lezingen, wil ik mensen graag aan het denken zetten en laten ervaren hoe insecten proeven. Graag kom ik bij u langs om een presentatie te geven over het eten van insecten. Uiteraard kunt u dan ook verschillende insecten proberen. Een andere uitdaging, waar ik mee bezig ben, is om de kostprijs van insecten sterk te verlagen. Omdat een insect koudbloedig is, heb je warmte nodig om de insecten te kweken. Dat kost energie en dus geld. Slimme energieoplossingen dragen bij aan het verlagen van de prijs. In Europa zijn we nog niet echt gewend om insecten te eten. In veel landen op het zuidelijk halfrond is het heel gewoon. Wat daar niet zo gewoon is, is om zelf insecten te kweken. Dat doen we wel op het noordelijk halfrond. Die kennis kan mensen in ontwikkelingslanden helpen om zelf in hun eiwitten te voorzien. Daarmee wordt het eiwit tekort bestreden en wij kunnen van hen leren hoe je insecten lekker kunt bereiden. Wie ben ik? Ik ben een enthousiaste insectenliefhebber, die een ruime ervaring heeft opgedaan in milieu- en energievraagstukken. Ik heb veel projecten uitgevoerd in Europa en Azië. Regelmatig geef ik lezingen en trainingen. Ik vind het uitermate boeiend om samen te werken met verschillende culturen en zo van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *